BBC 0

24.10.2024.

14:32

BRIKS je za Rusiju antizapadna koalicija, a šta je za ostale

Dok je za Rusiju ovo antizapadna koalicija, svaka država ima sopstvenu računicu i interese da bude deo te ekipe.

Izvor: BBC - svetski servis

BRIKS je za Rusiju antizapadna koalicija, a šta je za ostale
Getty Images

Podeli:

Rusima je jasno da Kina, ma koliko im delovala blisko, u stvari ne želi da stane uz Rusiju, posebno po pitanju bezbednosti.

Na primer, kada su Amerikanci ponovo zatražili, Kina je ograničila izvoz dobara u Rusiju, koje bi mogle da budu iskorišćene za vojne namene, podseća Čen Jan iz BBC kineski servis.

Ubrzani kineski rast poslednjih pola veka prati i namera Pekinga da se uspostavi poredak koji bi bio u njegovom interesu.

"Si Đinping želi da svetski poredak učini pogodnijim za autoritarne vladare“.

Konkretno, piše Čen, ne želi da druge zemlje budu što sličnije Kini, već da stvori međunarodni sistem koji manje interveniše u unutrašnja pitanja država koje ne gledaju isto na značaj ljudskih prava.

Jednostavnije, Kina želi da na prvom mestu bude "suverenitet“, a ne "prvo ljudska prava“.

Plan je da privuče što više država koje slično razmišljaju i ne vole američki način ophođenja u međunarodnim odnosima, što je moguće imajući u vidu ekonomsku moć Kine i manjak brige za ljudska prava.

A BRIKS okuplja takve zemlje.

Indija bi da bude mirotvorac

Reuters

Za Afriku je BRIKS šansa da uđe u novi svetski VIP klub

Afriku u BRIKS-u predstavljaju tri zemlje, Južnoafrička Republika (JAR) od 2010, a Egipat i Etiopija od 2024. godine, piše Bruno Garsez iz BBC njuz Afrika.

Etiopski premijer Abi Ahmed pozdravio je ulazak zemlje, ocenujući to kao šansu da učestvuje u "inkluzivnom i naprednom svetskom poretku“.

Kada se 14 godina ranije JAR priključila ovoj zajednici, to se smatralo važnim za čitav kontinent.

Iako je imala daleko manju privredu, broj stanovnika i površinu od ostala četiri člana u to vreme, njen ulazak je bio obavijen simbolikom - kada je zvanično primljena 24. decembra, to je bo svojevrsni božnićni poklon naciji koja je pobedila aparthejd.

Uprkos tome što je relativno mala, ona je pružila jednu od najboljih infrastruktura u Africi, kao i pristup mineralima i jedinstvenu istoriju borbe protiv rasizma i tragičnog kolonijalnog nasleđa.

Zauzvrat, nadala se - i dobila - ogromne kineske investicije u različitim sektorima, od bankarstva do rudarstva, i novu važnu ulogu na svetskoj sceni.

Neki na kontinentu su, međutim, tada tvrdili da bi bilo logičnije da Nigerija, s obzirom na veličinu njene ekonomije, bude izabrana.

Ovo se može rešiti kada se blok ponovo proširi.

Povezano

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: