BBC 0

15.10.2024.

8:45

BBC: Rezanje budžeta Svetskog servisa ide na ruku ruskoj i kineskoj propagandi

Generalni direktor BBC-ja Tim Dejvi upozorava na širenje ruskih i kineskih medija po svetu usled smanjenja budžeta Svetskog servisa BBC-ja.

BBC: Rezanje budžeta Svetskog servisa ide na ruku ruskoj i kineskoj propagandi
Getty Images

Podeli:

Velika Britanija se bori da se suprotstavi porastu "očigledne propagande" iz zemalja poput Rusije i Kine zbog smanjenja budžeta Svetskog servisa BBC-ja, upozorio je Tim Dejvi, generalni direktor Britanske radio-difuzna korporacije (British Broadcasting Corporation).

Deceniju nakon što je britanska vlada prestala da potpuno finansira BBC, Dejvi je pozvao da se uloži više novca u Svetski servis.

Prošle godine, BBC je ukinuo radio emitovanje na arapskom, persijskom i hindi jeziku, između ostalog, i zbog plana o uštedi od 28,5 miliona funti godišnje (oko 34 miliona evra).

Dejvi je u emisiji BBC Radija 4 rekao da, nasuprot tome, "zlonamerne sile - biću otvoren - Rusija i Kina, ali i drugi, vide korist od velikog ulaganja u medije, koja se graniči sa čistom propagandom".

Prema njegovim rečima, informativni vakuum izazvan zatvaranjem pojedinih servisa u okviru Svetske službe, posebno u Libanu, aktivno popunjavaju državni propagandisti iz Rusije i Kine, na čiju podršku Moskva i Peking godišnje troše do 10 milijardi dolara.

Radio-frekvencija na kojoj je arapski servis BBC-ja emitovao program u Libanu sada je ustupljena ruskim državnim emiterima, koji Libancima sada predstavljaju sliku u potpunosti u skladu sa verzijom Kremlja, rekao je Dejvi u ponedeljak na forumu Future Resilience.

BBC tim za utvrđivanje činjenica slušao je taj sadašnji radio na dan kada su hiljade pejdžera i radio uređaja pripadnika libanske grupe Hezbolah eksplodirale u septembru.

"Ono što su čuli bila je neosporna propaganda", rekao je Dejvi.

"Da je BBC uspeo da zadrži naše nepristrasne radio emisije, ove poruke (sa radio talasa pod patronatom Rusije) teže bi doprle do lokalne publike", smatra Dejvi.

Isto se dešava i u Jordanu, Iraku, Mauritaniji i na palestinskim teritorijama, gde su bivši partneri BBC-ja već dobili ponude kineskog Radija Internešenel i ruskog Sputnjika da im ustupe radio-frekvencije.

"S obzirom na ovaj kontekst, dalje smanjenje finansiranja Svetske službe BBC-ja trebalo bi da izazove ozbiljnu zabrinutost širom sveta", rekao je Dejvi.

Do 2014. godine Svetsku službu je u potpunosti finansirala britanska vlada, ali je od tada BBC preuzeo najveći deo troškova servisa širom sveta.

Britanska vlada danas plaća 104 miliona funti (oko 124 miliona evra) godišnje za ukupan budžet Svetske službe od 366 miliona funti (oko 438 miliona evra), što je nešto više od četvrtine.

Nedeljni doseg Svetskog servisa BBC-ja, u šta spadaju televizija, radio i sajtovi, trenutno iznosi približno 320 miliona ljudi.

Korporacija je 2022. odlučila da prekine emitovanje radija na 10 jezika i zatvori više od 380 radnih mesta u Svetskoj službi.

"Nismo zatvorili mnogo jezičkih servisa", rekao je Dejvi za Radio 4, dodajući da su rezovi rezultat "finansijskih teškoća".

Ipak, tamo gde servisi jesu zatvoreni, drugi koriste priliku, kao što je to slučaj u Libanu, kaže Dejvi, dodajući da postoje i drugi primeri gde Kina i Rusija ulažu milijarde dolara u medije.

Izvori BBC-ja u britanskoj vladi kažu da su argumenti BBC-ja dobro prihvaćeni u Forin ofisu, a šef Forin ofisa Dejvid Lami odlučan je da pronađe dodatna sredstva za Svetski servis.

"Posvećeni smo da učinimo sve što možemo da obezbedimo da Svetski servis BBC-ja nastavi da pruža najvažnije, tačne i nepristrasne vesti i programe milionima ljudi širom sveta", rekao je izvor iz britanske vlade novinarima BBC-ja.

Konačna odluka trebalo bi da bude doneta 30. oktobra, kada poslanicima britanskog parlamenta bude predstavljen nacrt budžeta za narednu finansijsku godinu.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: