BBC 0

12.10.2024.

10:34

'Kovidgejt': Tramp krišom slao korona testove Putinu, tvrdi novinar Bob Vudvord

Trampov tim i Kremlj negiraju navode novinara Vašington posta iznete u najnovijoj knjizi.

Izvor: Nadin Jusif - BBC njuz

'Kovidgejt': Tramp krišom slao korona testove Putinu, tvrdi novinar Bob Vudvord
Getty Images

Podeli:

Bob Vudvord, čuveni novinar Vašington posta, u najnovijoj knjizi tvrdi da je Donald Tramp, bivši američki predsednik, krišom poslao testove za kovid-19 Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije, usled njihove nestašice u ovoj zemlji.

Trampov tim je ove tvrdnje odlučno odbacio.

Pozivajući se na američke medije, Vudvord u knjizi "Rat", tvrdi i da je Tramp tajno ostao u kontaktu sa Putinom i po završetku predsedničkog mandata 2021.

"On je pripovedač, ali loš. Izgubio je sve konce ", rekao je Tramp za ABC Njuz.

Tim bivšeg američkog predsednika rekao je da su "priče izmišljene i neistinite".

Stiven Čung, portparol Trampovog predizbornog štaba, rekao je za BBC da je ovoj knjizi "mesto ili na policama naučne fantastike u diskontnoj knjižari ili da se koristi kao toaletni papir".

U knjizi, Vudvord se poziva na bivšeg Trampovog savetnika, čije ime nije naveo i tvrdi da su bivši američki predsednik i Putin imali stalnu komunikaciju.

Njujork tajms piše da se u knjizi opisuje scena u kojoj Tramp naređuje da napusti kancelariju u njegovoj rezidenciji u Mar-a-Lagu na Floridi kako bi mogao da razgovara sa Putinom.

Neimenovani saradnik je navodno rekao da su njih Tramp i Putin "razgovarali oko šest puta" od kako je Tramp napustio Belu kuću 2021. godine.

U knjizi ne piše o čemu su razgovarali.

Kremlj je 9. oktobra negirao ove tvrdnje.

Tajms navodi da Vudvord nije mogao da potvrdi tvrdnje Trampovog saradnika, kao i to da drugi izvori do kojih je došao nisu imali informacije da su Tramp i Putin ostali u kontaktu.

BBC nije imao uvid u primerak knjige.

AFP

Bob Vudvord, novinar Vašington posta, proslavio se otkrivanjem uloge tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona u skandalu Votergejt početkom 1970-ih.

Napisao je više desetina knjiga o američkoj politici.

Stiven Čung, portparol Trampovovog izbornog štaba, Vudvorda naziva "dementnim" i "poremećenim".

"On je ljuti, mali čovek i očigledno je uznemiren, jer ga predsednik Tramp uspešno tuži zbog neovlašćenog objavljivanja njihovog intervjua", dodao je.

Donald Tramp i Bob Vudvord su razgovarali 2021. godine.

Vudvord je tada pisao knjigu nazvavši je "Bes".

Tramp ga je kasnije tužio, tvrdeći da Vudvord nije imao dozvolu da objavi snimke njihovog intervjua, što je novinar demantovao.

Vudvord u najnovijoj knjizi piše da je Tramp za vreme predsedničkog mandata "tajno poslao Putinu gomilu testova za kovid-19 za njegovu ličnu upotrebu".

Putin je navodno brinuo da se ne razboli, prenose američki mediji delove knjige "Rat".

U izveštajima se dodaje i da je Putin zamolio Trampa da javno ne govori o slanju testova, bojeći se da će se taj potez loše odraziti na Trampovu reputaciju.

"Ne želim da o ovome govorite jer će se ljudi naljutiti na vas, a ne na mene", navodno je Putin rekao Trampu, piše Tajms, citirajući delove Vudvordove knjige.

"Nije me briga. U redu je", navodno je glasio Trampov odgovor.

Zbog ovih tvrdnji ponovo se govori o odnosu Putina i Trampa.

Bivšeg američkog predsednika optuživali su da je u dosluhu sa Rusijom ometao ranije predsedničke izbore u SAD, ali Ministarstvo pravde nije pronašlo dokaze, kao ni da li je Tramp opstruisao istragu.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: