BBC 0

09.10.2024.

17:58

Amerika: Pet zanimljivosti iz autobiografske knjige Melanije Tramp

U autobiografiji ima jako malo ličnih priča bivše manekenke rođene u Sloveniji.

Izvor: Medilin Halpert - BBC, Njujork

Amerika: Pet zanimljivosti iz autobiografske knjige Melanije Tramp
Getty Images

Podeli:

Bivša prva dama Sjedinjenih Država (SAD) Melanija Tramp u njenoj autobiografiji otkriva da podržava pravo na abortus, šta je osetila kada je upoznala Donalda Trampa u noćnom klubu u Njujorku i kako je odreagovala na "okrutne" glasine da njen sin ima autizam.

Pre nego što je knjiga izdata 8. oktobra, nekoliko medija je objavilo pojedine zanimljivosti iz njenih memoara, među kojima i šta misli o pravu na pobačaj, što je izazvalo burne reakcije s obzirom da je njen muž protivnik abortusa.

Ali knjiga na 256 stranica, pod naslovom Melanija, sadrži jako malo ličnih priča bivše manekenke rođene u Sloveniji.

Evo nekoliko najzanimljivijih stvari koje je sa čitaocima podelila Melanija Tramp.

1. Tramova energija privlači kao 'magnet'

U prvom delu knjige, bivša prva dama SAD-a govori o vremenu kada se bavila manekenstvom, koje je i odvelo u Njujork i omogućilo da upozna Trampa.

Budući supružnici su se upoznali u petak veče u septembru 1988. godine, kada je Melanija Tramp posetila noćni klub Kit Ket u Njujorku tokom Nedelje mode.

Donald Tramp i njegova pratilja, "atraktivna plavuša", došli su do stola u delu kluba namenjenom za veoma važne osobe (VIP) da je pozdrave, piše Melanija.

"Od trenutka kada je naš razgovor počeo, bila sam očarana njegovim šarmom i opuštenim ponašanjem", dodaje.

Tramp joj je tražio broj telefona.

Odbila je da mu da broj, i umesto toga zatražila njegov, navodi se u knjizi.

Nazvala ga je nekoliko dana kasnije, a prvi ljubavni sastanak bio je na Trampovom imanju u Seven springsu u gradiću Bedfordu u državi Njujorku.

JIM LO SCALZO/EPA-EFE/REX/Shutterstock

2. 'Okrutne' glasine o autizmu povredile su Melanijinog sina

U jednom od delova knjige u kojima otkriva lične stvari, Melanija Tramp piše kako se osećala kada su se pojavile glasine da je njen sin Baron autističan.

Komičarka Rouzi O'Donel je na društvenim mrežama sugerisala da je Baron, tada desetogodišnjak, autističan, i objavila link video snimka koji prikazuje njegovo ponašanje i govor tela na raznim događajima.

"Bila sam zgrožena takvom okrutnošću.

"Bilo mi je jasno da ona nije zainteresovana za podizanje svesti o autizmu.

"Osećala sam da napada mog sina jer nije volela mog muža", piše bišva prva dama Amerike.

Iako "autizam nije ništa sramotno", njen sin, koji sada ima 18 godina, nije autističan.

O'Donel se kasnije izvinila za ovu objavu, zbog koje je Melanija, kako piše, "pobesnela".

"Znala sam da će tvit i video postati viralni i znala sam koliko će ga (Barona) to povrediti", otkriva Melanija.

Ovaj incident ju je podstakao da pokrene kampanju Bele kuće protiv nasilja na internetu i zloupotrebe opijata pod nazivom "Budi najbolji", piše ona.

JONATHAN ERNST/Reuters

3. Podrška Trampovim lažnim tvrdnjama o izborima 2020. godine

Iako Melanija nije saglasna sa njenim suprugom po pitanju prava na pobačaj, u velikoj meri deli Trampovo mišljenje o mnogim temama, među kojima je i ishod predsedničkih izbora 2020. godine na kojima je Džozef Bajden pobedio Trampa.

I ona dovodi u pitanje rezultate izbora, doduše blažim tonom od njenog muža, i tvrdi da je sve glasove trebalo prebrojati na dan izbora.

Brojanje glasačkih listića se 2020. godine odužilo zbog većeg broja glasova putem interneta i poštom usled pandemije kovida-19.

"Bio je opšti haos.

"Nisam jedina koja dovodi u pitanje rezultate izbora", piše Melanija.

Knjiga detaljno objašnjava 6. januar 2020. godine kada su pristalice njenog muža upale u zgradu američkog Kapitola.

Objašnjavajući odluku da ne osudi nasilje, što je njen sekretar za štampu tražio, tvrdi da "nije bila svesna dešavanja" u zgradi Kongresa.

"Da sam bila potpuno obaveštena o svim pojedinostima, naravno, odmah bih osudila nasilje koje se dogodilo u zgradi Kongresa", piše ona.

4. Pokušaj ubistva Trampa u Pensilvaniji

Pred kraj knjige, Melanija Tramp opisuje kako se osećala dok je na televiziji gledala kako naoružani čovek pokušava da ubije njenog muža.

Trampa su pokušali da ubiju dva puta tokom ove predsedničke kampanje - prvi put u julu dok se obraćao pristalicama na mitingu u gradu Batleru u državi Pensilvaniji.

U to vreme Melanija, koja uglavnom ne učestvuje u predsedničkoj kampanji njenog supruga, bila je u gradiću Bedminsteru u državi Nju Džersiju.

"Gledala sam haos koji se dešavao: pucnjava, Donald koji instinktivno zaklanja glavu rukom i hitra reakcija agenata Tajne službe koji su ga štitili", piše Melnanija u njenoj knjizi.

Posle "onoga što se činilo kao večnost", konačno je razgovarala sa suprugom.

Najviše je, kako kaže, strahovala kako će to uticati na njenog sina koji je takođe sve gledao na televiziji.

"Svaki put kada bismo videli Donaldovo krvavo lice, morala sam da se podsetim da sam maločas razgovarala sa njim", piše ona.

Dodaje da je "pravo čudo" što je Tramp preživeo.

Pogledajte trenutak kada je pucano na Donalda Trampa

5. Podrška pravu na abortus

Melanija je otkrila neke od najkontroverznijih pojedinosti iz njene knjige i pre nego što je objavljena.

Prošle nedelje je na društvenim mrežama napisala da žene imaju pravo na "individualnu slobodu".

Stav o tom pitanju iznosi u njenoj autobiografiji.

"Neophodno je da se ženama garantuje da imaju autonomiju u odlučivanju o tome da li žele da imaju decu, na osnovu sopstvenih uverenja, bez bilo kakve intervencije ili pritiska vlasti", piše ona.

"Osnovno pravo žene na ličnu slobodu, na sopstveni život, daje joj ovlašćenje da prekine trudnoću ako želi", navodi dalje.

Od tada se suočava sa brojnim reakcijama ljudi, među kojima su i pristalice Republikanske stranke koji su protiv prava na pobačaj.

Pošto Demokratska stranka koristi pitanje prava na pobačaj protiv Trampa, bivši američki predsednik menja stav o tom pitanju.

Preuzima zasluge za odluku Vrhovnog suda 2022. godine kojom je poništena 50 godina stara presuda u postupku Rou protiv Vejda, koja je štitila pravo na pobačaj u svim saveznim državama (jer je on postavio sudije koje su odlučile glasanje), a u drugim prilikama kaže da su zabrane abortusa koje zagovaraju republikanci prestroge.

Ali, Tramp je izjavio da je ohrabrio suprugu da iznese njeno mišljenje o ovom pitanju.

"Razgovarali smo o tome. I ja sam rekao: 'Moraš da napišeš ono u šta veruješ'", izjavio je za američki kablovski informativni kanal Foks njuz (Fox News), početkom oktobra.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

22 h

Podeli: