BBC 0

29.09.2024.

19:02

Bliski istok: Veliki izraelski napad na Jemen

Meta Izraela bili su elektrane, naftni rezervoari i luka u Jemenu koje koriste Huti.

Bliski istok: Veliki izraelski napad na Jemen
Reuters

Podeli:

Izrael je proširio dejstva na Bliskom istoku, pokrenuvši veliki vazdušni napad na položaje pobunjeničke grupe Huti u Jemenu.

Izraelska vojna komanda kaže da su gađali "vojne ciljeve terorističkog režima Huti" - elektranu i luku u Ras Isi i Hodejdi.

Predstavnici Hutija su na to odgovorili da "jemenski front otpora neće stati".

Od početka rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze pre skoro godinu, Huti su stali uz palestinsku ekstremističku grupu, napadajući brodove u Crvenom moru u znak odmazde.

Udari na Hute usledili su pošto je Izrael izveo nove napade širom Libana, među kojima i na uporište Hezbolaha u južnom Bejrutu.

Dva dana posle ubistva vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, potvrđeno je da je u novim napadima ubijen još jedan visoki komandat ove libansko vojno-političke grupe Nabil Kauk.

Šta je Izrael gađao u Jemenu?

"Naša poruka je jasna - za nas nijedno mesto nije predaleko", rekao je Joav Galant, izraelski ministar odbrane, nakon što su gađani elektrana i luka u Jemenu, koja se koristi za uvoz nafte.

Nedugo posle napada, na društvenim mrežama je objevljeno nekoliko snimaka i fotografija oza koje se veruje da pokazuju izraelski udar na jemensku luku Hodejda.

Izrael kaže da gađa lokacije za uvoz iranskog oružja koje se kasnije dristribuira grupama u regionu koje podržava, kao što su Hezbolah i Huti.

Huti su protekla dva dana ispaljivali projektile ka Izraelu, ali ih je izraelski protivvazdušni sistem presreo i oborio.

Ubijen još jedan komandant Hezbolaha

Hezbolah je zadobio još jedan veliki udarac

U petak uveče ubijen je vođa grupe Hasan Nasralah, a Izrael kaže i još 20 njegovih bliskih saradnika.

Dan kasnije, u novim napadima ubijen je Nabil Kauk, šefa Hezbolahovog preventivnog saveta za bezbednost i ključnog člana njihovog centralnog saveta.

Ne smiruju se ni napadi Hezbolaha na severni deo Izraela.

Izraelska vojska kaže da je u nedelju iz Libana na sever ispaljeno 35 raketa, od čega 25 na Haifu.

Neke od projektila presreo je izraelski protivraketni odbrambeni sistem, dodaje se u saopštenju.

Hezbolah je na Telegramu objavio da je pokrenuo "vazdušni napad" i da je "flotom dronova", ciljajo kamp izraelske vojske.

Tvrde da su "uspešno pogodili" mete.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: