BBC 0

26.09.2024.

14:51

Izbori u Americi 2024: Trampovi saradnici optužuju Zelenskog da "pomaže demokratama"

U otvorenom pismu, visoki funkcioner republikanaca Majk Džonson je rekao da je poseta ukrajinskog predsednika fabrici oružja u rodnom gradu Džozefa Bajdena "smišljena da pomogne demokratama".

Izvor: Holi Hondrik i Lusi Klark Bilings - BBC novinarke

Izbori u Americi 2024: Trampovi saradnici optužuju Zelenskog da "pomaže demokratama"
Reuters

Podeli:

Zvaničnici Republikanske stranke nezadovoljni su postupcima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, optužujući ga za mešanje u predstojeće predsedničke izbore u Americi.

U pratnji nekoliko zvaničnika Demokratske stranke, Zelenski je tokom boravka u SAD posetio i fabriku oružja u Skrentonu u Pensilvaniji, rodnom gradu predsednika Džozefa Bajdena.

Pensilvanija se smatra jednom od država gde bi ishod glasanja na novembarskim predsedničkim izborima mogao da bude odlučujući.

Predsednik Donjeg doma američkog Kongresa Majk Džonson zatražio je od Ukrajine da otpusti ambasadora u Vašingtonu, ocenjujući da je poseta fabrici ukrajinskog predsednika "smišljena da pomogne demokratama" i tvrdi da predstavlja "mešanje u izbore".

Svađa preti da će zaseniti sastanak Zelenskog sa predsednikom Džozefom Bajdenom u četvrtak, kada je najavljeno da će predstaviti "plan za pobedu" u ratu sa Rusijom.

Otkako je u nedelju stigao u Sjedinjene Američke Države, Zelenski se uporno trudi da ubedi i Vašington i druge saveznike da pruže veću podršku Ukrajini kako bi zaustavila rusko napredovanje.

Bajden, kome se mandat bliži kraju, u četvrtak je najavio da će SAD poslati vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 7,9 milijardi dolara.

Ovo je deo paketa od 61 milijardu dolara koji je prošao Kongres u aprilu.

U paketu su i rakete za protivvazdušnu odbranu sistema Pejtriot i municija dugog dometa.

Paket oružja će biti odobren preko predsedničkog ovlašćenja i biće povučene iz postojećih zaliha američke vojske.

Početkom godine, republikanci u Kongresu su se mesecima protivili ovom paketu vojne pomoći i blokirali ga, sve dok na kraju nisu popustili i usvojili zakon u aprilu.

Pre toga, isporuke oružja Ukrajini su bile presušile nekoliko meseci.

SAD su pojedinačno najveći strani davalac pomoći Ukrajini - obezbedili su oružje i opremu vrednu 56 milijardi dolara.

Kada je najavljen paket pomoći, Zelenski je rekao da je "zahvalan Americi, Bajdenu, Kongresu i obema strankama".

Pomoć će, kaže, biti iskorišćena "na najefikasniji način" za "pobedu Ukrajine i postizanje pravednog i trajnog mira i transatlantske bezbednosti".

Bilo je najavljeno da će Zelenski predstaviti, kako ga je nazvao, "pobednički plan", predsedničkim kandidatima demokrata i republikanaca, Kamali Haris i Donaldu Trampu.

Međutim, zvaničnik Trampovog štaba rekao je da se on neće sastati sa ukrajinskim liderom tokom njegove turneje po SAD ove nedelje.

Tramp i Zelenski već dugo imaju krhke odnose.

Tokom 2019. Predstavnički dom SAD opozvao je Trampa zbog optužbi da je vršio pritisak na ukrajinskog lidera da iskopa štetne informacije o njegovom političkom rivalu.

Tramp često govori i o ruskom viđenju rata.

Na predizbornom mitingu u sredu ismevao je Zelenskog kao "najvećeg prodavca na svetu koji iz Amerike uvek ode džepova punih para" i optužio ukrajinskog lidera da odbija da "napravi dogovor" sa Moskvom.

Prethodno je u utorak, hvalio vojne sposobnosti Rusije: "Oni su pobedili Hitlera, pobedili su Napoleona - to je ono što rade, oni se bore".

Paralelno sa Trampovim izjavama, bukti spor Zelenskog i Republikanske stranke zbog njegove posete fabrici municije u Bajdenovom rodnom gradu Skrentonu.

Jedan od domaćina Zelenskog bio je Džon Šapiro, guverner Pensilvanije, iz redova demokrata.

Na to je reagovao republikanac Džonson i optužio Zelenskog za svrstavanje u predizbornoj kampanji, a da je događaj osmišljen da pomogne aktuelnoj potpredsednici Kamali Haris.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma predvođen republikancima već je najavio istragu o pozadini posete Zelenskog fabrici oružja. u Bajdenovom rodnom gradu.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: