BBC 0

26.09.2024.

8:05

Rusija i Ukrajina: "Ugrožavanje ruskog suvereniteta daje nam za pravo da upotrebimo nuklearno oružje", kaže Putin

Ruski predsednik predočio izmene nuklearne doktrine u slučaju masovnog napada neke države na Rusiju.

Rusija i Ukrajina: "Ugrožavanje ruskog suvereniteta daje nam za pravo da upotrebimo nuklearno oružje", kaže Putin
Reuters

Podeli:

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi njegova zemlja da upotrebi nuklearno oružje ako je napadne bilo koja država i da će se svaki konvencionalni napad na Rusiju koji podrži bilo koja nuklearna sila smatrati zajedničkim napadom.

Na sastanku Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju, Putin je najavio novu nuklearnu doktrinu koja bi jasno postavila uslove u kojima slučajevima bi Rusija mogla da upotrebi atomsko oružje.

Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje u slučaju agresije, pa i i ako neprijatelj, koristeći konvencionalno oružje, stvori "kritičnu pretnju", rekao je Putin.

Na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu 7. jula ove godine, Putin nije isključio promenu nuklearne doktrine, ali je dodao da trenutno "nema potrebe ni razmišljati" o upotrebi nuklearnog oružja.

Putinovi komentari su usledili usred debate o tome da li Zapad treba da dozvoli Ukrajini da pokrene dalekosežne udare protiv Rusije.

Putin je ranije poručio da će Moskva oštro odgovoriti na takvu odluku.

On je 12. septembra izjavio da bi dozvoljavanje Kijevu da udari po ruskoj teritoriji značilo direktno učešće zemalja NATO-a u ratu u Ukrajini.

Dok Putin najavljuje novu nuklearnu doktrinu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u poseti SAD i traži od saveznika odobrenje za upotrebu zapadnih projektila dugog dometa protiv vojnih meta u Rusiji.

U govoru pred Generalnom skupštinom UN, Zelenski je optužio Rusiju da planira da napadne nuklearne elektrane u Ukrajini i celu energetsku mrežu.

U kojim scenarijima bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje?

Jedan od takvih scenarija podrazumeva i konvencionalne raketne udare na Rusiju.

Ako neka zemlja ili zemlje počnu masovni napad dronovima, avionima i krstarećim raketama na rusku teritoriju i ugrozi suverenitet, Rusija bi mogla da upotrebi nuklearno oružje, rekao je Putin.

I napad iz nenuklearne države, a koju podržava država sa nuklearnim oružjem, Rusija bi smatrala "zajedničkim napadom", što bi se moglo protumačiti kao Putinova pretnja da će upotrebiti nuklearnog oružje u ratu u Ukrajini.

Ukrajina je nenuklearna država koja dobija vojnu podršku od SAD i drugih nuklearno naoružanih zemalja.

Putin je rekao i da Rusija zadržava pravo upotrebe nuklearnog oružja i u slučaju agresije na Belorusiju.

Sa beloruskom stranom, sa predsednikom Belorusije sva ova pitanja su dogovorena, između ostalog i ako protivnik, upotrebivši konvencionalno oružje, stvori vitalnu pretnju našem suverenitetu, rekao je ruski predsednik.

Nuklearno oružje "najznačajnija je garancija bezbednosti naše države i njenih građana", rekao je lider Kremlja.

Od kraja Drugog svetskog rata, nuklearno naoružane države su vodile politike odvraćanja, koja se zasniva na ideji da bi međusobni nuklearni napadi doveli do masovnog uništenja.

Ali postoji i taktičko nuklearno oružje sa manjim bojevim glavama napravljenim da unište ciljeve bez rasprostranjenih radioaktivnih padavina.

Takvo taktičko nuklearno oružje Rusija je ranije rasporedila u Belorusiji.

Putin je u junu upozorio evropske zemlje koje podržavaju Ukrajinu, rekavši da Rusija ima "mnogo više [taktičkog nuklearnog oružja] nego što ga ima na evropskom kontinentu, čak i ako Sjedinjene Države dopreme svoje".

"Evropa nema razvijen [sistem ranog upozorenja]", dodao je on.

"U tom smislu oni su manje-više bez odbrane."

Pogledajte video:

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: