BBC 0

25.09.2024.

13:32

Raste bes širom Indije zbog navodnog seksualnog napada na ženu u policijskoj stanici

Tridesetdvogodišnja žena i njen verenik, vojni oficir, optužili su policajce za zlostavljanje, što je pokrenulo talas negodovanja širom zemlje.

Izvor: Gita Pandej - BBC, Delhi, Indija

Raste bes širom Indije zbog navodnog seksualnog napada na ženu u policijskoj stanici
Getty Images

Podeli:

UPOZORENjE: Ovaj tekst sadrži uznemirujuće detalje

Sud u Indiji istražuje navode da je grupa policajaca fizički i seksualno napala ženu u policijskoj stanici u istočnoj državi Odiša, saopštile su tamošnje vlasti.

Tridesetdvogodišnja žena i njen verenik, vojni oficir, optužili su policajce za zlostavljanje, što je pokrenulo talas negodovanja širom zemlje.

Državni organ za kriminal pokrenuo je istragu o slučaju.

Četiri policijska službenika, među kojima su tri žene, suspendovani su, dok je peti premešten na novo radno mesto.

Diplomirana pravnica, koja vodi restoran u glavnom gradu države Bubanešvar, u video zapisu detaljno je opisala kako ju je policija navodno zlostavljala.

Snimak, objavljen 15. septembra rano ujutru, podelili su mnogi korisnici društvenih mreža.

Težak je za gledanje.

U invalidskim kolicima, sa kragnom oko vrata i jednom rukom u gipsu, žena se nekoliko puta emotivno raspada dok novinarima priča šta joj se dogodilo.

Ona je, kako je ispričala, sa verenikom otišla u policijsku stanicu u Baratpuru, kada su zatvorili restoran oko sat posle ponoći jer ih je uznemiravala grupa muškaraca na putu.

Zamolili su policiju da brzo pošalje ekipu i presretne muškarce koji nisu mogli mnogo da odmaknu.

"Policija je odbila da zapiše našu prijavu i umesto toga nas je maltretirala.

"Kada sam im rekla da sam diplomirana pravnica i da poznajem sopstvena prava, dodatno su se naljutili", prepričava 32-godišnjakinja.

Subrat Kumar Pati

Situacija je, tvrdi ona, eskalirala kada je policija odvela njenog verenika u pritvor.

"Kada sam se usprotivila, dve službenice su počele da me čupaju za kosu i tuku, molila sam ih da prestanu, ali su me vukle kroz hodnik, a jedan od policajaca je pokušao i da me zadavi.

"Pošto sam uzvratila, vezali su mi ruke i noge i zatvorili u sobu", ispričala je jecajući.

Potom je nastavila da priča.

"Ušao je jedan policajac, skinuo mi grudnjak i počeo da me udara nogama po grudima.

"Oko 06:00 časova u prostoriju je ušao drugi službenik, povukao i spustio mi pantalone, više puta zapretivši da će me silovati ako ne prestanem da vrištim upomoć", dodala je.

Indijski mediji citirali su policiju koja tvrdi da su vojni oficir i njegova verenica stigli u stanicu pijani i da je žena bila agresivna.

Tvrdili su i da je ošamarila policajku, a ugrizla drugog policajca.

Žena je uhapšena i određen joj je pritvor.

Tri dana posle navodnog napada, viši sud ju je oslobodio uz kauciju, kritikujući policiju i niži sud koji ju je zatvorio.

"Pažljivim ispitivanjem, čini se da su optužbe veoma ozbiljne", izjavio je viši sudija Aditja Kumar Mohaparta, ukazujući da "policija prilikom njenog hapšenja nije poštovala procedure predviđene zakonom".

Državno tužilaštvo je "preduzelo drastične mere protiv policajaca koji su pogrešili, a preduzeće i protiv onih koji budu proglašeni krivim", dodao je.

Getty Images

Mnogi su se od tada u Indiji oglasili na društvenim mrežama, izražavajući bes zbog navodne policijske brutalnosti.

Veliki broj bivših i vojnih zvaničnika podelio je video zapis ove žene, obećavši da će je podržati u borbi, jer je njen otac penzionisani vojni oficir.

Glavnom sudiji Višeg suda u Odiši pisala je i indijska vojska.

U pismu se navodi da je "vojni oficir držan u pritvoru skoro 14 sati bez ikakve optužbe i da mu je zbog teškog incidenta narušen prestiž."

"Skromnost i dostojanstvo njegove verenice, ćerke penzionisanog brigadira, policijske vlasti su žestoko narušile", dodaje se.

Njen otac je za BBC ispričao da je proveo sate i sate te noći, pokušavajući da pronađe ćerku i da ih policija nije obavestila o optužbama protiv nje.

"Neki oficiri su mi javili da je moja ćerka uhapšena i poslata u pritvor.

"Dozvoljeno mi je da je vidim tek sledećeg dana", rekao je on. Vlada je saopštila da "poštuje indijsku vojsku" i da je "zabrinuta za dostojanstvo, bezbednost i prava žena".

Getty Images

Narendra Behera, zvaničnik organa nadležnog za kriminal, rekao je medijima da se navodi žene istražuju i da je njena izjava snimljena.

Policija je uhapsila sedmoricu muškaraca, optuženih za uznemiravanje para, ali ih je potom pustila uz kauciju.

Pojedini su na društvenim mrežama komentarisali ženinu odeću, dok su neki dovodili u pitanje "karakter žene koja se svađa sa muškarcima i pije alkohol".

Namrata Čada, pravnica i aktivistkinja za ženska prava izjavila je za BBC da je "srceparajuće videti osramoćenu žrtvu". "Povređeno joj je rame, ima posekotinu na licu, oko joj je otečeno. Traumatizovana je. Dok smo razgovarale u bolnici, nekoliko puta je zaplakala.

"Rekla sam joj da 'mora da bude hrabra i suoči se sa svim. Rekla je da će se boriti do kraja", dodala je.

Čada je objasnila i da policija mora da ispoštuje standardnu proceduru kada se žena žali.

"Njihova dužnost je da strpljivo slušaju, oni su obučeni kako da se ponašaju ukoliko je žena agresivna ili uznemirena. Moraju da joj ponude čašu vode i da je umire, a iz onoga što je ona navela, izgleda da nisu poštovana osnovna pravila. "Kako to da nije bilo bezbednosnih kamera kada je indijski Vrhovni sud naložio da svaka stanica mora da ih ima?", pita se Čada.

Ova policijska stanica otvorena je pre samo četiri meseca i trebalo bi da bude uzor ostalim u okruženju. Čada kaže da se o slučaju mnogo govori, jer je žena iz ugledne porodice.

"Ali niko ne zna šta se dešava u ovoj ili drugim policijskim stanicama kada neke druge žene zatraže pomoć.

"Učimo ćerke da se obrate najbližoj policijskoj stanici kada su u nevolji, da je to drugo najbezbednije mesto posle njihovog doma.

"Kakvu im poruku sada šaljemo? Kome žena sada da se obrate?", dodala je pravnica.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: