BBC 0

24.09.2024.

15:06

Rusija i Afrika: Uticaj Moskve kroz ratne novinarske ture, fudbal i grafite

Burkina Faso je jedna od afričkih zemalja u kojima je Rusija pojačala širenje uticaja.

Izvor: Čiagozi Nvonvu, Fauzija Tukur, Olaronke Alo i Marija Korenjuk - BBC Globalni tim za borbu protiv dezinformacija

Rusija i Afrika: Uticaj Moskve kroz ratne novinarske ture, fudbal i grafite
AFP

Podeli:

Fudbaleri tinejdžerskog uzrasta slušaju rusku nacionalnu himnu pred početak utakmice.

Nedaleko odatle, ulični umetnici slikaju mural ruskog predsednika Vladimira Putina na zid tokom festivala grafita.

Dobro došli u Burkinu Faso, jednu od afričkih zemalja u kojima je Rusija pojačala operaciju ostvarivanja uticaja.

Dokazi koje je pronašao BBC pokazuju da Rusija koristi medijske i kulturološke inicijative kako bi privukla afričke novinare, influensere i studente širenjem dezinformacija.

Ove događaje promoviše Afrička inicijativa, novoosnovana ruska medijska organizacija koja sebe predstavlja kao "informacioni most između Rusije i Afrike".

Ona je nasledila strukture koje je prethodno osnovala rasformirana plaćenička grupa Vagner, a stručnjaci veruju da ima veze sa ruskim bezbednosnim službama.

Registrovana u septembru 2023. godine, mesec dana nakon što je lider Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći, Afrička inicijativa je prihvatila bivše zaposlene u Vagnerovim i Prigožinovim raspuštenim preduzećima.

Njeni napori su posebno usredsređeni na tri vojna režima u Maliju, Nigeru i Burkini Faso u afričkom regionu Sahelu.

Posle skorašnjih državnih udara, ove zemlje su se distancirale od zapadnih saveznika kao što je Francuska, kritikujući njihove neuspele intervencije protiv džihadističkih grupa i kolonijalno nasleđe.

Umesto toga, okrenule su se Rusiji.

Pored kulturoloških događaja na terenu, Afrička inicijativa vodi još i portal sa vestima na ruskom, engleskom, francuskom i arapskom, kao i video kanal i pet kanala na Telegramu, od kojih jedan ima skoro 60.000 pretplatnika.

Neki od kanala na Telegramu su "reciklirani" od starijih koje je otvorilo još Prigožinovo preduzeće.

Oni su bili prvi koji su promovisali paravojnu grupu ruskog Ministarstva odbrane Afrički korpus, koja je praktično zamenila vojno krilo Vagnera u Zapadnoj Africi.

Pogledajte video:

Narativa bliskih Kremlju i dezinformacija, naročito u vezi sa SAD, ima u izobilju.

Priče na internet stranici Afričke inicijative sugerišu bez ikakvih dokaza da SAD koriste Afriku kao teren za proizvodnju i testiranje biološkog oružja, nadovezujući se na odavno osporene kampanje dezinformacija iz Kremlja.

Jedna priča podseća na nepotkrepljene tvrdnje Kremlja o preseljenju američke biološke laboratorije iz Ukrajine u Afriku.

Jedna druga kaže, bez ikakvih dokaza, da se množe američke biološke laboratorije na kontinentu, tvrdeći da "pod maskom istraživanja i humanitarnih projekata, afrički kontinent postaje probni poligon Pentagona", sugerišući da zemlja vrši tajne biološke eksperimente u regionu.

I dok su se Prigožinovi propagandni projekti bavili uglavnom Francuskom, Afrička inicijativa je "na zub mnogo više uzela Amerikance", kaže istraživač Jedržej Čerep, analitičar za Afriku i šef Bliskoistočnog i afričkog programa na Poljskom institutu za međunarodne odnose.

"Mnogo je više antiamerički orijentisana."

Ratna "tura"

U junu je grupa blogera i novinara iz osam zemalja bila pozvana na sedmodnevnu novinarsku "turu" po ukrajinskim oblastima pod ruskom okupacijom.

Izlet su organizovali ruski državni mediji i ruski zvaničnici kojima je zapad uveo sankcije, a novinari su tom prilikom posetili sedište Afričke inicijative u Moskvi.

"Afrika nije dobijala mnogo informacija o ratu", kaže za BBC Rejmond Agbadi, bloger iz Gane i naučnik koji je studirao u Rusiji u učestvovao u ovoj "novinarskoj turi".

"Koje god informacije da smo dobijali nisu nam bile dovoljno uverljive da bismo shvatili pravu suštinu rata."

Jedan novinar iz Gane i jedan iz Malija pridružili su se turi.

Američki influenser Džekson Hinkl, glasni pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina koji je širio brojne lažne tvrdnje o Ukrajini, takođe je išao u posetu.

"Vratili su se iscrpljeni, ali zadovoljni", napisao je portal za vesti blizak Kremlju koji je izveštavao o turi.

Posle posete Moskvi, novinari su putovali 1.250 kilometara do ukrajinskog lučkog grada Marijupolja u Donjeckoj oblasti, koji je u ruskim rukama.

Potom su posetili gradove u Zaporoškoj oblasti - sve teritorije koje su zauzeli Rusi u ranim danima invazije na Ukrajinu.

Tokom čitave posete, novinare su pratili ruski zvaničnici, a putovali su sa ruskom vojskom u vozilima obeleženim slovom "Z"- simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

U maju je Afrička inicijativa već bila organizovala zasebnu "novinarsku turu" do okupiranog Marijupolja za delegaciju blogera iz Malija.

Pres-ture za novinare koje organizuju razne zemlje dobro su poznati načini da pokušaju da se "prodaju" stavovi neke zemlje.

Ali dok "zapadni mediji organizuju mnogo progresivnih obuka za novinare kako bi mogli da izveštavaju o ključnim temama koje su postale od globalnog značaja, Rusija koristi ove ture sa vodičima kao način da propagira određene narative", kaže Beverli Očieng, viša analitičarka pri Kontroli rizika i Centru za strateške i međunarodne studije Afrike.

Dodaje da Kina organizuje slične inicijative.

Kada nakon toga afrički novinari izveštavaju o putovanju, to odaje "utisak autentičnosti", zato što se "obraćaju publici na jezicima koji su joj poznati", umesto da to izgleda kao deo "šire kampanje za predstavljanje Rusije u pozitivnom svetlu", kaže Očieng.

U pričama objavljenim posle putovanja, afrički novinari nazivaju ukrajinske gradove koje su okupirale ruske snage "zonama sukoba u Rusiji" i citiraju vlasti koje je tamo postavila Rusija, odslikavajući rusku državnu propagandu i predstavljajući stavove Kremlja o granicama Ukrajine.

U članku koji je objavio DžojOnlajn, internet stranica na engleskom koju vodi Multimedija grupa, novinarka iz Gane Ajvi Setorddžije tvrdi da se ukrajinska Zaporoška oblast [čiji je glavni grad i dalje pod ukrajinskom kontrolom], "nalazi na jugu evropske Rusije".

Za BBC ona kaže da se ne slaže da su ovi regioni ilegalno anektirani od Rusije, tvrdeći da su njeni izveštaji odraz njenog vlastitog suda, a ne da su "pristrasni" prema samoj zemlji.

Borilačke veštine i grafiti

Pored medijskih "pres tura", lokalni ogranci Afričke inicijative u Sahelu su aktivno učestvovali i u inicijativama obraćanja zajednici sa ciljem unapređenja imidža Rusije u regionu.

BBC prati kanale Afričke inicijative na Telegramu i njenu Fejsbuk stranicu, na kojima se dele snimci, slike i izveštaji o njihovom radu na terenu.

U Burkini Faso smo pronašli dokaze o fudbalskom turniru na kom je svirana ruska nacionalna himna, "časovima prijateljstva" u školama gde su đaci bili podučavani o Rusiji, takmičenju iz sovjetske borilačke veštine sambo, radionicama prve pomoći za građane i policajce, i festivalu grafita na kojem su učesnici crtali ruskog predsednika Vladimira Putina pored bivšeg lidera Burkine Faso Tomasa Sankare, sve sponzorisano od Afričke inicijative.

Na slikama se takođe vidi kako članovi Afričke inicijative dele osnovne namirnice meštanima i da je zajednici prikazan dokumentarac Turista, snimljen u organizaciji Vagnera, o grupi Vangerovih instruktora u Centralnoafričkoj Republici.

BBC

Ko stoji iza Afričke inicijative

"Prvobitna ideja sa Afričkom inicijativom bila je da se obriše sve što je Prigožin napravio i zameni nečim novim. Kasnije tokom tog procesa, pokazalo se racionalnijim da se zapravo iskoriste svi ti već postojeći resursi", kaže istraživač Čerep sa Poljskog instituta za međunarodne odnose.

FSB, ruska Federalna služba bezbednosti, igra važnu ulogu u novoj organizaciji, ističe on.

Šef i glavni i odgovorni urednik Afričke inicijative je Artjom Kurejev, kog su ruski stručnjaci identifikovali kao agenta ruske Federalne službe bezbednosti.

Kurejev je povezan sa Klubom Valdai, moskovskom stručnom grupom bliskoj Putinu.

Internet stranica Afričke inicijative navodi Anu Zamaraevu, bivšu službenicu Vagnera za saradnju sa medijima, kao zamenicu glavnog urednika.

Viktor Lukovenko, poznat kao jedan od Prigožinovih "političkih tehnologa", osnovao je kancelariju Afričke inicijative u Burkini Faso, ali je poslednjih meseci napustio taj položaj.

Bivši ruski nacionalista sa kriminalnom prošlošću, Lukovenko je služio pet godina zatvora za napad u Moskvi na švajcarskog državljanina koji je kasnije preminuo.

Obratili smo se Afričkoj inicijativu sa zahtevom za komentar.

Njihova kancelarija u Moskvi je potvrdila da je dobila naše upite, ali nije odgovorila.

Kontaktirali smo i rusku vladu, ali nismo dobili nikakav odgovor.

U februaru, u odgovoru na izveštaj američkog Stejt departmenta, u članku objavljenom na internet stranici Afričke inicijative pisalo je da njen urednički kolegijum "insistira da je njen cilj širenje znanja o Africi u Rusiji i popularizacija Rusije u afričkim zemljama", pružajući "različitim Afrikancima priliku da ih ljudi čuju, pa i njihovu kritiku zapadnih zemalja".

U međuvremenu, organizacija nastavlja da intenzivira rad na terenu u regionu Sahela.

Poslednje nedelje avgusta, oko 100 studenata iz Burkine Faso prisustvovalo je predavanju o prilikama za obuku u Rusiji.

"Naučio sam nešto o ruskoj kulturi i odnosima između naših vlada", rekao je nasmejani tinejdžer u majici sa logoom Afričke inicijative na snimku nastalom posle predavanja.

Pogledajte video:

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: