BBC 0

11.09.2024.

8:33

Predsednički izbori u SAD 2024: Tejlor Svift podržala Haris

Muzičarka je objavila vest uz fotografiju sa mačkom i potpisala je "Mačkara bez dece".

Predsednički izbori u SAD 2024: Tejlor Svift podržala Haris
Getty Images

Podeli:

Tejlor Svift je podržala kandidatkinju demokrata Kamalu Haris za predsednicu Sjedinjenih Država samo nekoliko trenutaka nakon završetka predsedničke debate protiv republikanca Donalda Trampa.U objavi na Instagramu u sredu, 11. septembra, pop zvezda je rekla da je uradila"istraživanje".

"Daću glas Kamali Haris i Timu Valcu na predsedničkim izborima 2024. godine", napisala je. "Glasam za @kamalaharris jer se ona bori za prava i ciljeve za koje verujem da je potreban borac da ih brani.

Svift je nazvala Haris "stabilnom, darovitom liderkom".

"Verujem da možemo mnogo više da postignemo u ovoj zemlji ako nas vodi mir, a ne haos", napisala je.

Svift je objavila vest uz fotografiju sa mačkom i potpisala je "Mačkara bez dece", odnoseći se na komentare potpredsedničkog kandidata Donalda Trampa - Džej Di Vensa.

Senator iz Ohaja je na snimku iz 2021. nekoliko istaknutih demokrata, među njima i Haris, nazvao "gomilom mačkara bez dece čiji je život jadan".

Svift je pohvalila izbor Haris za potpredsedničkog kandidata, guvernera Minesote Tima Valca, za koga je rekla da se "decenijama zalagao za prava LGBTK+, IVF i pravo žene da odlučuje o njenom telu".

Pevačica je rekla da je delimično motivisana da svoju odluku o glasanju podeli sa javnošću nakon što je slika veštačke inteligencije na kojoj je lažno podržavala Trampa objavljena na njegovoj veb stranici.

"Probudilo je moje strahove oko veštačke inteligencije i opasnosti od širenja dezinformacija", rekla je. "To me je dovelo do zaključka da moram da budem veoma transparentna kao glasač u vezi sa planovima za ove izbore.

Svift je podrškom ušla u grupu poznatih ličnosti koje podržavaju Haris, poput pevača Džona Ledženda i Olivije Rodrigo, glumca Džordža Klunija i reditelja Spajka Lija.

U međuvremenu, bivši rvač Hulk Hogan, TV zvezda Amber Rouz i milijarder Ilon Mask podržali su Trampa.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Loren Rouzvarn, profesorka Univerziteta u Melburnu koja proučava medija i politiku, upozorila je da je malo verovatno da će podrška Svift doneti veliku promenu u korist Haris.

"Uopšte nije iznenađenje, podržala je Bajdena i Harisa 2020. tako da smo već znali njenu politiku", rekla je Rouzvarn za BBC.

Podrška muzičarke bi mogla uticati na registraciju birača, rekla je Rouzvarn.

Ali pošto njena baza fanova iskrivljuje mlade i žene - a to je već baza navijača Haris - njena podrška možda neće imati veliki uticaj u novembru.

Podrška Tejlor Svift je usledila nakon žestoke 90-minutne predsedničke debate, tokom koje su dva kandidata predstavila stavove oko pitanja kao što su prava na abortus, ekonomija i migracije.

Ovo nije prvi put da je pop zvezda podržala demokratskog kandidata u trci protiv Trampa. Svift je najavila podršku predsedniku Džou Bajdenu i Haris kao njegovoj potpredsednici mesec dana pre izbora 2020. godine.

Svift je takođe bila glasna kritičarka Trampa dok je bio predsednik oko protesta širom zemlje zbog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

"Nakon što ste potpalili vatru bele nadmoći i rasizma tokom celog svog predsednikovanja, imate hrabrosti da glumite moralnu superiornost pre nego što zapretite nasiljem?" objavila je na mreži Tviter/Iks. "Preglasaćemo vas u novembru."

Pevačica ima 283 miliona pratilaca na Instagramu. Njena podrška je dobila više od dva miliona lajkova na Instagramu samo pola sata nakon što ga je objavila.

U objavi je Svift pozvala birače koji prvi put glasaju da se registruju i rekla da će na svojoj stranici postaviti link sa više informacija o glasanju.

"Uradila sam istraživanje i napravila izbor", rekla je. "Vaše istraživanje je samo na vama, kao i izbor koji ćete napraviti.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: