BBC 0

25.08.2024.

8:19

Bliski istok: Gori između Izraela i Libana, projektili lete preko granice

Hezbolah je ispalio nekoliko stotina projektila na Izrael kao odgovor na ubistvo njegovog visokog komandanta, izraelska vojska kaže da su napadi osujećeni. "Ovo je tek prva faza, napadi će potrajati neko vreme", poručuje Hezbolah.

Bliski istok: Gori između Izraela i Libana, projektili lete preko granice
ATEF SAFADI/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Podeli:

Posle nekoliko dana zatišja, u toku je velika razmena vatre Izraela i libanskog Hezbolaha.

Moćna vojno-politička organizacija Hezbolah, koju podržava Iran, ispalila je nekoliko stotina raketa i borbenih dronova na Izrael, a izraelska vojska odgovorila je bombardovanjem juga Libana.

Hezbolah je saopštio da je ovo bila prva faza odgovora na ubistvo njeogovog visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u predgrađu Bejruta prošlog meseca.

U saopštenju se navodi da je napad izveden velikim brojem dronova i raketa, a da su na meti bili specijalni vojni ciljevi, kao i izraelski protivazdušni sistem Gvozdena kupola.

Dodali su da će potpuni odgovor potrajati "neko vreme".

Izrael je odgovorio slanjem borbenih aviona koji zasipaju bombama jug Libana.

"Uklanjamo pretnje po Izrael. Desetine naših ratnih aviona sada napadaju ciljeve u različitim područjima južnog Libana", rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari na konferenciji za novinare.

BBC

Izrael tvrdi i da njegov PVO sistem, brodovi ratne mornarice i avioni ratnog vazduhoplovstva identifikuju i presreću napade sa cele teritorije Libana.

Iz Izraela kažu da je iz Libana ispaljeno oko 150 projektila i dronova na njegovu teritoriju, ali Hezbolah navodi da je broj mnogo veći - više od 300 i da su pogodili 11 izraelskih vojnih lokacija.

AFP via Getty Images
Reuters/Karamallah Daher

Izraelska vojska kaže i da je Hezbolah rano jutros nameravao da gađa centralni Izrael, ali da je taj napad sprečen preventivnim vazdušnim udarima izraelskog ratnog vazduhoplovstva na jug Libana.

Prema tvrdnjama izraelske vojske, većina raketnih lansera Hezbolaha koje je jutros pogodila izraelska ratna avijacija bila je raspoređena za dejstva na ciljeve u severnom Izraelu.

U vazdušnom napadu u kojem je učestvovalo oko 100 izraelskih borbenih letelica pogođeno je nekoliko hiljada raketnih lansera Hezbolaha, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Reuters/Aziz Taher

Ubistvo komandanta Hezbolaha u Bejrutu

Izrael je krajem jula saopštio da je eliminisao visokog komandanta Hezbolaha u vazdušnom udaru u libanskoj prestonici, Bejrutu.

Napad je izveden na južno predgrađe Bejruta, a više ljudi je ranjeno u eksploziji u Dahiji, uporištu libanske oružane grupe.

Izraelska vojska kaže da su borbeni avioni ciljali Fuada Šukra posle obaveštajnih podataka o njegovom kretanju.

Zvaničnici u Izraelu tvrde da je on bio odgovoran za nedavni raketni napad na Golansku visoravan, teritoriju pod izraelskom okupacijom, u kojem je poginulo 12 ljudi, uglavnom dece.

Hezbolah je negirao bilo kakvu umešanost u taj napad.

Amerika je ranije saopštila da je Fuad Šukr viši savetnik lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Nudila je nagradu od pet miliona dolara za informacije o njemu, tvrdeći da je odigrao ključnu u bombardovanju kasarne američkih marinaca u Bejrutu 1983. godine, u kojem je ubijen 241 američki vojnik.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: