BBC 0

03.07.2024.

7:51

Izbori u Americi 2024: "Mnogo sam putovao, kriv je džet leg", Bajden o debaklu u debati sa Trampom

Iz vrha Demokratske stranke prvi pozivi Bajdenu da se povuče. Tokom debate iz Bele kuće su rekli da je "predsednik prehlađen", ali on to sada ni ne pominje.

Izbori u Americi 2024: "Mnogo sam putovao, kriv je džet leg", Bajden o debaklu u debati sa Trampom
REUTERS/Brian Snyder

Podeli:

Za vrlo loš nastup u prvoj debati pred predsedničke izbore u novembru, Džozef Bajden je okrivio je 'džet leg', rekavši novinarima da "nije baš ispao pametan" jer je "putovao po svetu nekoliko puta" pre debate.

"Nisam slušao moje saradnike... a onda sam zamalo zaspao na sceni", rekao je.

Sa poslednjeg puta, 81-godišnji Bajden se vratio 15. juna, skoro dve nedelje pre debate 27. juna.

Tokom predizborne debate u studiju CNN-a u Atlanti, uvidevši da je kandidat Demokratske stranke u vrlo lošem stanju i da katastrofalno gubi od Donalda Trampa, iz Bajdenovog izbornog štaba su brže-bolje saopštili da je "prehlađen".

Za vreme debate, Bajden je govorio tiho, mrmljao je, često bio nejasan, a rečenice su mu bile nesuvisle.

Mnoge pristalice Demokratske stranke zabrinute su da Bajden, čija kandidatura treba da bude potvrđena na Konvenciji stranke u avgustu, zapravo i nije sposoban - mentalno i fizički - i ne samo da pobedi Trampa, nego i da obavlja dužnost predsednika.

On to odlučno negira i tvrdi da je sa njim sve u redu, nego da je umoran.

Ipak, među demokrata raste strah i zebnja od poraza na novembarskim izborima, a po kuloarima se govori i da bi na Konvenciji Demokratske stranke ipak mogao da ispliva neki drugi kandidat umesto Bajdena.

Jedan od prvih demokrata koji je to javno rekao je kongresmen iz Teksasa.

"Nadam se da će (Bajden) doneti bolnu i tešku odluku da se povuče", rekao je Lojd Doget u utorak.

Tokom debate sa Trampom, Bajdenovi odgovori često su bili nerazumljivi. Toliko da je čak i Tramp u jednom trenutku rekao: "Nisam razumeo šta je rekao sada, a mislim da nije ni on".

Bajden sada kaže da su putovanja i promene vremenskih zona uticale na njega.

"Ne tražim izgovor i ovo to nije, već objašnjenje", rekao je on na privatnoj akciji prikupljanja sredstava u Virdžiniji u utorak uveče.

On se izvinio pristalicama Demokratske stranke za nastup u debati i naglasio da je "od vitalne važnosti" da pobedi u novembru.

Bajden je prošlog meseca boravio u Evropi u dva odvojena putovanja u periodu od dve nedelje.

Kada se vratio sa samita Grupe 7 iz Italije, već sledećeg dana bio je na javnom događaju stranke sa bivšim predsednikom Barakom Obamom, a onda se vratio u Vašington.

REUTERS/Yara Nardi

Zvaničnici Bele kuće su tokom debate rekli da je Bajden bio prehlađen, te je otud njegov glas bio hrapav i tih.

Bajden, međutim, sada nije pomenuo nikakvu prehladu niti bolest.

Portparolka Bele kuće rekla je ranije tokom dana da tokom debate nije uzimao nikakve lekove protiv prehlade.

Pripremajući se za debatu sa Trampom, Bajden je šest dana bio u Kemp Dejvidu, predsedničkom centru izvan Vašingtona.

Pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa Bajdenovim dnevnim rasporedom, Njujork tajms je objavio da njegovi dani počinju u 11 svakog jutra i da svakog dana ima dovoljno vremena da odspava.

List je objavio i da je Bajden bio toliko iscrpljen od putovanja da su njegove pripreme za debatu prekinute na dva dana kako bi mogao da odmori u njegovoj kući na plaži u Delaveru.

Endrju Bejts, Bajdenov portparol, rekao je da je predsednik tokom boravka u Kamp Dejvidu"počeo da radi mnogo pre" 11, posle svakodnevnih vežbi.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Bajdenove godine odavno su jedna od glavnih predizbornih tema, ali sada mnogo više pitanje njegove fizičke i mentalne jačine i bistrine.

Trenutno, Bajden je i dalje jedini kandidat Demokratske stranke za izbore za Belu kuću.

On je poručio da će ostati u trci uprkos učinku u debati.

BBC

Kongresmen Doget, međutim, kaže da je upravo debata učvrstila njegov stav da Bajden treba da se povuče.

"Umesto da uveri glasače, predsednik nije uspeo da efikasno odbrani mnoga svoja dostignuća i razotkrije mnoge Trampove laži", rekao je Doget, koji je položio zakletvu 1995. godine i koji se kandiduje za ponovni izbor.

Rekao je da je previše na kocki da bi se rizikovao da Bajden izgubi od Trampa.

"Iako je veći deo njegovog rada bio transformacioni, on se obavezao da će biti tranzicioni", rekao je kongresmen o Bajdenu.

"On ima priliku da ohrabri novu generaciju lidera od kojih se može izabrati kandidat koji će ujediniti našu zemlju kroz otvoren, demokratski proces".

Doget kaže da je teško doneo odluku da iznese rezerve koje ima prema kandidaturi Bajdena, koga, dodaje, izuzetno poštuje.

SAMUEL CORUM/POOL/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Neki drugi visoki zvaničnici Demokratske stranke priznale su da imaju strah zbog pred izbore ali su naglasile da je odluka da se povuče isključivo na Bajdenu.

Jedan od najistaknutijih Bajdenovih pobornika, kongresmen Džim Klejburn iz Južne Karoline, rekao je da će podržati potpredsednicu Kamalu Haris kao kandidata stranke ako se Bajden povuče.

Kongresmen Džejmi Raskin, demokrata iz Merilenda, rekao je za MSNBC prošlog vikenda da je televizijska debata Trampa i Bajdena stvorila "tešku situaciju" za demokrate.

On je priznao da su se na svim nivoima stranke vodili "veoma iskreni i ozbiljni razgovori".

"Bez obzira šta predsednik Bajden odluči, naša stranka će biti ujedinjena i on je potreban našoj stranci", dodao je.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

22 h

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: