BBC 0

27.06.2024.

10:51

Posao: Novi vizni režim olakšava kvalifikovanim radnicima da imigriraju u Nemačku

"Karta za šansu", nudi državljanima zemalja koje nisu članice EU novu priliku da imigriraju u Nemačku.

Izvor: Lin Braun - BBC

Posao: Novi vizni režim olakšava kvalifikovanim radnicima da imigriraju u Nemačku
REUTERS/Fabian Bimmer

Podeli:

Ako ste nekada razmišljali o tome da živite u Nemačkoj, možda je sad pravi trenutak da to i pokušate.

Ova zemlja nedavno je najavila novu radnu vizu, Šansenkarte (Chancenkarte), ili "Kartu za šansu", koja državljanima zemalja koje nisu članice Evropske unije (EU) nudi priliku da imigriraju u Nemačku.

Šansenkart je otvorena za prijave od 1. juna.

Ona nudi novi sistem zasnovan na poenima koji podnosioce molbe rangira po određenim kriterijumima, među kojima su akademske kvalifikacije, poznavanje jezika i prethodno profesionalno iskustvo.

"Karta za šansu će olakšati i ubrzati ljudima sa iskustvom i potencijalom da pronađu odgovarajući posao", saopštila je Nensi Fezer, nemačka federalna ministarka za unutrašnje poslove i zajednicu, u pisanom odgovoru BBC-ju.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Oni koji dobiju kartu za šansu mogu da žive u Nemačkoj i do godinu dana dok traže posao, umesto da se od njih traži da ih poslodavac finansira unapred.

Karta omogućava ljudima i da legalno rade honorarno dok traže trajnije zaposlenje.

To je krupan zaokret u načinu na koji zemlja rešava sve veći nedostatak radne snage i zamišljeno je da pomogne u povećanju broja profesionalnih radnika u poljima kao što su medicina, obrazovanje, proizvodnja i inženjerstvo.

Mnogo više od tek obične vize za digitalne nomade, nova karta nudi državljanima ne-EU zemalja priliku da lakše prođu kroz nemački imigracioni proces i traže posao na terenu u samoj zemlji, što je potez koji su konzervativci energično osporili, tvrdeći da bi mogao da omogući već odbijenim tražiocima azila da pronađu posao u Nemačkoj.

Uspešni podnosioci molbe će ili imati profesionalne kvalifikacije ili akademske diplome koje su potpuno priznate u Nemačkoj, ili kombinaciju kriterijuma kao što su višegodišnje profesionalno iskustvo, određeno godište i poznavanje jezika, od kojih svaki nose određeni broj poena.

Podnosioci molbe moraju da imaju rejting od šest ili više poena da bi se kvalifikovali za vizu.

Moraju i da prilože dokaz o sposobnosti da pokriju troškove života tokom potrage za poslom, najmanje 1.027 evra mesečno.

REUTERS/Stephane Nitschke/File Photo

Pošto građani EU već mogu da žive i rade u Nemačkoj, viza za novu šansu je najviše usmerena ka onima koji trenutno žive izvan EU i Švajcarske, budući da švajcarskim državljanima takođe ne treba viza za ulazak ili dozvola za rad u Nemačkoj.

Šansenkarte favorizuje građane ne-EU zemalja sa određenim vezama sa ovom zemljom, jer se dodatni poeni dodeljuju onima koji dobro poznaju nemački jezik ili su studirali u nemačkoj školi.

Aleks Masurovski, bivši student sa masterom iz Berlinske škole za um i mozak, koji sada živi u Njujorku, zaintrigiran je prilikom koju nudi ova nova viza za povratak i život i rad u Berlinu.

"Za mene, Nemačka ima sasvim dovoljno tog evropskog senzibiliteta, kao što je mogućnost da sednete na kafu i ostanete do kasno uveče, i da uživate u tome a da se ne osećate uobraženo", priseća se on.

"Veoma se ceni i muzika, uglavnom elektronska, ali postoje mesta i za one koji vole džez, bluz i pank. Preporučio bih je svakome."

Iako je istina da kultura i noćni život u ovoj zemlji mogu biti i te kako atraktivni, kad se sve sabere i oduzme ova nova viza treba da obezbedi dugoročno rešenje za nedostatak radne snage u zemlji, što je jedan od najvećih faktora koji doprinose aktuelnim nemačkim finansijskim problemima.

"Vodimo računa o tome da privučemo kvalifikovane radnike koji su našoj privredi preko potrebni već godinama", kaže Fezer.

"Ovo je od vitalnog značaja za budućnost naše zemlje."

Oni koji žele da saznaju nešto više informacija, mogu da posete internet stranicu Make It In Germany ("Uspeti u Nemačkoj").

Stranica nudi "samoproveru" da bi zainteresovanima omogućila da saznaju koliko njihov status odgovara za Šansenkarte.

Zvanične prijave za vizu mogu da se pošalju ili nemačkoj diplomatskoj misiji ili na internet stranici Chancenkarte.

Pogledajte i ovaj video: Srpska veterinarka pomaže životinjama siromašnih u Frankfurtu

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: