BBC 0

27.06.2024.

8:42

Španija: Muzički festival okrivljen za uginuće gazela u u konzervatorskom centru u Almeriji

Veterinari optužuju organizatore muzičkog festivala da su zbog preglasne muzike gazele bile dezorijentisane, pa su mahnito trčale i udarale u zidove.

Izvor: Malu Kursino - BBC

Španija: Muzički festival okrivljen za uginuće gazela u u konzervatorskom centru u Almeriji
BBC

Podeli:

Četiri gazele uginule su u konzervatorskom centru u španskom gradu Almeriji, a veterinari krive obližnji muzički festival.

Veterinarka centra rekla je za BBC da su životinje bile uznemirene tokom subotnjeg koncerta, ali da su najgore posledice usledile dan kasnije kada su dezorijentisane gazele udarale o zidove i lomile vratove i noge.

Dr Sonja Domingez, iz Estasion Eksperimental de Zonas Aridas (Estación Experimental de Zonas Áridas - EEZA), bila je sa životinjama tokom koncerta u subotu uveče.

Njen tim je ranije tražio od vlasti da premeste festival na drugo mesto.

Ali Kulturni centar Almerije (Almería Cultura), gradsko kulturno središte, branio je odluku da organizuje događaj, navodeći na društvenoj mreži Iks da muzika sa koncerata "nije prelazila 65 decibela".

"Možemo da merimo decibele, ali nije samo to bio problem", rekla je veterinarka Centra za zaštitu prirode, objašnjavajući da su životinje osetljivije od ljudi na zvuk i vibracije.

Lokalne vlasti izrazile su žaljenje zbog uginuća životinja, ali su saopštile da je centar napravio "ishitrene zaključke" i da u obzir treba da uzme druge faktore.

Dr Domingez je rekla da su životinje posebno osetljive u ovo doba godine jer im je to sezona parenja.

Gazele su plen u njihovim prirodnim staništima i "kada osete da su ugrožene, kada su uplašene, one beže", objašnjava veterinarka.

To se desilo i sada, životinje su bezglavo jurile i samopovređivale su se, udarajući u zidove centra.

Neke od životinja su zadobile "traumatske povrede", kaže veterinarka.

Dr Domingez je rekla da je tek rođeno tele, staro samo dan, takođe uginulo "jer je njegova majka bila veoma nervozna i nije brinula o njemu".

Direktorka centra Tereza ​​Abaigar rekla je da je "frustrirajuće što gradske vlasti Almerije nisu pokazale osećaj predostrožnosti" u pogledu zaštite životinja u konzervatorskom centru.

Veterinarka Domingez kaže da je centar zatražio od gradskih vlasti da buduća dešavanja premeste na drugo mesto kako životinje ne bi bile uznemiravane, ali da još nisu dobili odgovor.

Sve životinje u centru za zaštitu su ugrožene u njihovim prirodnim staništima u severnoj Africi, a centar igra vitalnu ulogu u očuvanju biodiverziteta širom sveta, ističe dr Domingez.

Životinje su ugrožene i klasifikovane kao "ranjive", prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN).

Osnovana 1964. godine, ova crvena lista ugroženih vrsta postala je najsveobuhvatniji svetski izvor informacija o globalnom statusu očuvanja životinjskih, gljivičnih i biljnih vrsta.

Među životinjama koje su uginule posle koncerta bila je i jedna retka berberska ovca, koja nastanjuje delove severne Afrike.

"Veoma je frustrirajuće što vlasti ne vide rizik", rekla je Sonija Domingez za BBC.

BBC je kontaktirao Kulturni centar Almerije za komentar.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: