Zanimljivosti 15

16.09.2024.

8:55

Prelazite na crveno? U ovoj zemlji će vas poprskati vodom i objaviti vašu sliku na ekranu

Možete li da zamislite ovakav sistem kod nas?

Izvor: Revijahak, B92

Prelazite na crveno? U ovoj zemlji će vas poprskati vodom i objaviti vašu sliku na ekranu
Shutterstock/Fotokon

Podeli:

Pogrešan prelazak semafora u Kini ne donosi samo novčanu kaznu. Ta azijska država počela je javno da izvrgava ruglu građane koji su počinili takav prekršaj, čime je narušen ugled i privatnost prestupnika.

Kineske vlasti poslednjih godina koriste naprednu tehnologiju da identifikuju i osramote osobe koje prekrše saobraćajne propise.

Da li je ova kazna nesrazmerna učinjenom prekršaju? Mogli bismo reći da jeste, ali u Kini zapravo nema ozbiljnih javnih rasprava.

Prvi sistem je instaliran 2018. godine u gradu Daje u provinciji Hubej. Na semaforima ispred kojih se nalazi "zebra" postavljen je senzorski sistem za otkrivanje nepropisnih prelazaka pešačkog prelaza.

U tom slučaju, prvo se aktivira niz mehanizama koji prskaju finu izmaglicu hladne vode na prekršioca, a sve je praćeno snimljenim glasom koji upozorava:

"Molim vas, nemojte sada prelaziti ulicu, opasno je".

Međutim, proces inovacije se tu nije zaustavio. Godine 2019. nekoliko gradova u Kini, poput Šangaja, počelo je da koristi još napredniji sistem koji kombinuje kamere za prepoznavanje lica sa ogromnim ekranima.

Ovaj sistem ne samo da snima pešake koji prelaze na crveno svetlo, već i projektuje njihova lica na ekrane koji se nalaze na javnim putevima.

Najšokantnija stvar u vezi sa ovom merom je to što fotografije ostaju vidljive nedelju dana.

Ali ni to nije sve, jer se na ekranu objavljuje i deo lične karte prekršioca, što se shvata kao zadiranje u privatnost.

@jackthebackpacker They have jaywalking cameras that can publically shame you! #china #travel #wuhan #traffic #cars ♬ original sound - Jackthebackpacker

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: