Zanimljivosti 3

25.08.2024.

15:30

Građani besni: Robotaksiji su "poludeli", trube celu noć VIDEO

Waymo je ponovo na udaru stanovnika San Franciska.

Izvor: Index.hr

Građani besni: Robotaksiji su "poludeli", trube celu noć VIDEO
Shutterstock/Sundry Photography

Podeli:

Najviše razloga za nerviranje i proteste imaju oni koji žive nedaleko od parkinga gde se okupljaju robotaksiji posle smene.

I ranije su se vozila tako okupljala, ali problem se pojavio kada je Waymo nadogradio softver. Naime, najnovijim ažuriranjem kontrolne elektronike autonomnih Jaguara, Waymo je predvideo da automobil zatrubi ako mu se automobil koji vozi unazad previše približi.

Zvuči kao pametno bezbednosno rešenje za izbegavanje saobraćajnih nezoda na parkiralištima, ali ne baš i na parkinzima gde su samo robotaksiji.

Na jednom takvom parkingu gde robotski taksiji obično provode noć, može biti veoma bučno. 

Na snimku objavljenom na TikToku vidi se parking okružen stambenim zgradama. Navodno je zabeležen u 4 sata ujutru kada je pojačana aktivnost na parkingu.

A takav buka robotaksija nije nešto što biste očekivali od automobila na električni pogon. Naime, čim se neki auto približi, aktivira se sirena na nekom od automobila.

@curiosior @Waymo robots gather together at 4 AM every morning in front of my apartment and honk their horns at each other. This absurdity happens most of the day. #robot #car #cars #carsoftiktok #fyp #selfdriving ♬ Comedy Scenes - Comical, stupid, odd, lovely (Drumless)(1441321) - Ponetto

"Počelo je sa nekoliko trubljenja tu i tamo, a onda kako je sve više i više automobila počelo da stiže, postalo je još gore", rekao je lokalni stanovnik Kristofer Čeri za Business Insider.

"To vas veoma ometa tokom radnog dana, ali najgore je kada vas probudi u četiri ujutru."

Waymo je ovoga puta brzo reagovao i najavio rešenje problema.

"Nedavno smo predstavili korisnu funkciju koja pomaže da se izbegnu sudari pri maloj brzini, tako što robotaksi trubi ako mu se drugi automobili previše približe tokom vožnje unazad", rekao je portparol tehnološke kompanije.

"To odlično funkcioniše u gradu, ali nismo očekivali da će se to tako često dešavati na našim parkiralištima. Ažurirali smo softver, tako da bi naša električna vozila trebalo da smanje buku za i ne uznemiravaju naše komšije."

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: