Zanimljivosti 3

12.08.2024.

12:30

Da li znate čemu služi mali ključ ugraviran u plastiku iza volana? VIDEO

O čemu se radi?

Izvor: Auto Klub

Da li znate čemu služi mali ključ ugraviran u plastiku iza volana? VIDEO
Shutterstock/FOUR.STOCK

Podeli:

Mažda niste ni primetili da vaš automobil ima mali ključ ugraviran u plastiku oko stuba volana. Malo ljudi zna čemu zapravo služi. Možda ga i vi imate, pogledajte.

Pre mnogo godina, tradicionalni ključevi za otvaranje i pokretanje automobila ustupili su mesto sofisticiranijim ključevima koji nam omogućavaju da daljinski otvorimo vrata i pokrenemo motor bez vađenja ključa iz džepa.

U novije vreme su se pojavili napredniji sistemi sa kojima možemo da uradimo isto, ali sa mobilnog telefona ili jednostavno približavanjem ruke kvaki.

Međutim, može doći do kvara ili se vašem pametnom ključu jednostavno isprazni baterija. Pa kako onda ući u kabinu ili upaliti auto?

Pametni ključevi imaju u sebi skriven klasični ključ do kojeg se lako može doći i otključati auto. Ali kada ste u vozilu, kako da ga pokrenete ako vaše vozilo startuje pritiskom na dugme?

Za to služi ugravirani ključ, najčešće na stubu upravljača ili na centralnoj konzoli, piše Auto Klub.

Jednostavno približite svoj ključ tom ugraviranom simbolu i tada će sistem dekodirati vozilo i bez obzira na to koliko je baterija u ključu slaba, moći ćete da pokrenete svoj automobil preko dugmeta.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: