Zanimljivosti 28

04.08.2024.

8:20

Ford patentirao sistem koji će cinkariti policiji prebrze vozače

Tehnologija bi mogla da se koristi i za snimanje drugih saobraćajnih prekršaja.

Izvor: B92.net

Ford patentirao sistem koji će cinkariti policiji prebrze vozače
KULLAPONG PARCHERAT / Shutterstock.com

Podeli:

Fordu je odobren patent koji bi merio brzinu automobila pomoću kamera i senzora, a zatim prijavio prekršaje policiji, piše Top Gear.

U patentu se navodi da će sistem beležiti brzinu vožnje, a ako se utvrdi da vozač vozi preko ograničenja, sistem će koristiti kamere i senzore za snimanje identifikacionih karakteristika vozila, kao što su registarske tablice, model, boja, oštećenja na karoseriji, dodatna oprema...

Ford

Fotografije i informacije će zatim, kako je opisano u patentu, biti poslate dodatnim povezanim uređajima za nadzor i/ili policijskim kolima ili jedinici pored puta. U tom trenutku, policijski auto bi na displeju kontrolne table dobio uputstva o automobilu koji juri.

Takođe je rečeno da bi tehnologija, nazvana "Sistemi i metode za otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine", takođe mogla da se koristi za snimanje drugih saobraćajnih prekršaja.

Ford

Patent detaljno opisuje kako bi tehnologija mogla da se koristi u automobilima sa sistemom autonomne vožnje, ali do sada nije bilo potvrde od Forda da je tehnologija već integrisana u bilo koje vozilo.

Podeli:

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: