Zanimljivosti 3

01.08.2024.

8:30

Mask: Testirajte moj sistem autonomne vožnje; Analitičar: Jesam, i zamalo se nisam slupao

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask kaže da svako ko sumnja u robotaksi treba da testira njegov najnoviji sistem autonomne vožnje.

Izvor: Index.hr

Mask: Testirajte moj sistem autonomne vožnje; Analitičar: Jesam, i zamalo se nisam slupao
EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Podeli:

Međutim, analitičar sa Volstrita je upravo to uradio i rekao da se auto skoro slupao.

Iskustvo Vilijama Štajna, analitičara u kompaniji Truist Securities nije jedinstveno. I drugi su takođe prijavili probleme sa Teslinim potpuno autonomnom vožnjom, ili FSD-om.

Ali Štajnovo iskustvo otvara pitanja da li su autonomna vožnja i robotski taksiji, na koje se Mask oslanja za Teslinu budućnost, tako blizu kao što on tvrdi, piše CNN.

Mask tvrdi da je FSD bezbedniji od ljudskog vozača i smatra da je Teslina budućnost stvaranje flote robotskih taksija, koji prevoze putnike bez vozača od krvi i mesa za volanom.

"Ohrabrio bih svakoga ko bolje razume sistem da ga jednostavno isproba i pusti automobil da ga vozi. Kada ljudi počnu jednom da ga koriste, oni će nastaviti da ga koriste", rekao je Mask investitorima početkom jula nakon što je izvestio o razočaravajućem drugom kvartalu kada je reč o finansijskim rezultatima.

Niz problema

Ali bilo je problema kada je Štajn nedavno isprobao poseban "demo režim" koji je bio dostupan samo zaposlenima u Tesli tokom demonstracionih vožnji.

Štajn je napisao da je auto napravio brojne nedozvoljene manevre dok je bio u režimu FSD, uključujući promenu traka na deonici puta sa punim linijama koje ukazuju da je promena trake zabranjena.

"Pored toga, Model Y je ubrzao kroz raskrsnicu kada je auto ispred nas samo delimično skrenuo udesno. Moja brza intervencija je bila apsolutno neophodna da se izbegne nesreća. Bila je potrebna još jedna intervencija kada nam je policajac dao znak da se sklonimo kako bismo omogućili prolaz pogrebnoj povorci", piše Štajn.

Međutim, nije sve bilo loše. Štajn kaže da je bilo nekih poboljšanja u FSD-u od njegove prethodne probne vožnje.

"Ono što nas je stvarno impresioniralo je to koliko se dobro automobil prilagodio izazovnim smetnjama, poput smanjenja broja traka i sužavanja puta, velikih rupa i saobraćajnih raskrsnica koje bi zbunile čak i iskusne vozače. Novija verzija FSD-a bila je aktivnija u menjanju voznih traka. Vožnja se generalno činila prirodnijom od prethodne probne vožnje", napisao je Štajn.

Odloženo uvođenje robotaksija

Mask tvrdi da bi planirana usluga robotaksija mogla da udvostruči Teslinu vrednost zbog njihovog potencijala da sami zarade novac i da se koriste mnogo više sati u toku dana.

Međutim, kompanija je odložila predstavljanje robotaksi usluge, koja je bila planirana za početak avgusta, do 10. oktobra kako bi napravila neke važne promene za koje Musk misli da će poboljšati vozilo.

Izveštaj o zaradama kompanije upozorava da pokretanje robotaksi usluge zavisi od tehnološkog napretka i regulatornog odobrenja. I dok je Mask rekao da je uveren da će to biti najkasnije sledeće godine, kasnije je priznao da su njegova predviđanja o tome bila previše optimistična u prošlosti.

Bezbednosni regulatori su doveli u pitanje FSD i manje naprednu funkciju pomoći vozaču "Autopilot" specifičnu za auto-put.

U januaru je Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na auto-putu (NHTSA) naredila povlačenje svih 363.000 Tesla vozila u SAD sa ovom funkcijom. NHTSA ističe da je ova funkcija stvorila nerazuman rizik po bezbednost zbog nedovoljne usklađenosti sa zakonima o bezbednosti saobraćaja.

U decembru 2023, NHTSA je naredila povlačenje skoro svih dva miliona Teslinih vozila nakon dvogodišnje istrage oko 1.000 sudara koji su uključivali ovu funkciju.

U njemu se navodi da "Autopilot" može dati vozačima lažan osećaj sigurnosti i lako se može zloupotrebiti u određenim situacijama u kojima Teslina tehnologija ne može bezbedno da upravlja vožnjom.

NHTSA je ove nedelje naredila novo povlačenje 1,8 miliona Tesla vozila jer softver u automobilima nije uspeo da otkrije stanje otvorene haube, što bi moglo dovesti do otvaranja haube tokom vožnje. Problem će biti rešen online ažuriranjem softvera.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: