Zanimljivosti 12

24.07.2024.

17:30

Pametni put: Javna rasveta svetli punim sjajem samo kada naiđe vozilo ili pešak VIDEO

Norveška je primenila inovativan pristup smanjenju potrošnje energije i svetlosnog zagađenja korišćenjem puteva sa automatskim zatamnjivanjem.

Izvor: Revijahak

Pametni put: Javna rasveta svetli punim sjajem samo kada naiđe vozilo ili pešak VIDEO
Shutterstock/Dan A. Nesheim

Podeli:

Svedoci smo napretka tehnologije u svim domenima ljudske delatnosti, ali ponekad su pametna rešenja jednostavna i efikasna.

Na primer, u ovom slučaju je dovoljan samo radar i niz povezanih svetala. Norveška je primenila inovativan pristup smanjenju potrošnje energije i svetlosnog zagađenja korišćenjem puteva sa automatskim zatamnjivanjem.

Ova tehnologija podrazumeva korišćenje LED uličnih svetiljki opremljenih radarskim senzorima koji detektuju približavanje vozila ili pešaka.

Kada nema saobraćaja, svetla se prigušuju na oko 20% osvetljenosti, što značajno smanjuje potrošnju energije. Čim se vozilo ili pešak približi, svetla se automatski uključuju u punom kapacitetu, obezbeđujući bezbednost i vidljivost na putu, piše Revijahak.

Ovaj sistem je uspešno instaliran na deonici puta od devet kilometara u Norveškoj i pohvaljen je zbog uštede energije. Norveška uprava za javne puteve procenjuje da bi ušteda energije mogla da isplati projekat za manje od pet godina.

Ova inicijativa je deo širih napora u Norveškoj da se infrastruktura opremi inteligentnim sistemima osvetljenja kako bi se smanjila potrošnja energije.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: