Zanimljivosti 26

10.07.2024.

14:00

Lukav plan: Kažnjavaće vozače bez zaustavljanja automobila

"Testirali smo dronove sa kojima smo mogli da snimamo i kažnjavamo vozače koji krše pravila, a da ih ne zaustavljamo".

Izvor: Index.hr

Lukav plan: Kažnjavaće vozače bez zaustavljanja automobila
Shutterstock/Jure Divich

Podeli:

Vision Zero (Vizuja nula) je plan Evropske unije, prema kojem do 2050. godine u Evropi ne bi trebalo da bude poginulih u saobraćaju.

Andro Pavuna, načelnik zagrebačke Gradske kancelarije za saobraćaj, najavio je na panelu "Vision Zero – bezbedna, pametna i održiva mobilnost" veliki projekt u Zagrebu – adaptivno upravljanje saobraćajem, koji bi omogućio čitav niz pametnih usluga, a svi semafori će biti povezan sa jednim centralnim mestom.

U prvoj fazi projekat je vredan 13 miliona evra.

Josip Mataija, načelnik Službe saobraćajne policije MUP-a Hrvatske, istakao je loše statističke podatke o poginulima u saobraćaju ove godine.

To se posebno odnosi na vozače mopeda i motocikala, jer skoro svaki treći poginuli na hrvatskim putevima je vozač dvotočkaša.

Imaju novi plan - testiraju dronove

"Posebno bih apelovao na strpljenje vozača u špicu turističke sezone, jer su gužve neminovne. Recimo, proteklog vikenda kroz naplatne kućice Demerje-Lučko prošlo je 220.000 vozila", rekao je Mataija, prenosi Večernji list. 

On je objasnio da u ovako gustom saobraćaju policija teško može da kazni one koji ne poštuju saobraćajne propise, na primer, neodgovorne vozače koji voze zaustavnom trakom na autoputu, ali je najavio da bi ovakvim prekršiocima policija mogla da stane na kraj i to vrlo brzo.

"Testirali smo dronove sa kojima smo mogli da snimamo i kažnjavamo vozače koji krše pravila, a da ih ne zaustavljamo. Ove godine ćemo dobiti još dronova", rekao je Mataija.

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: