Zanimljivosti 6

05.07.2024.

12:01

Gde je najbezbednije sedeti u automobilu u slučaju udesa

Nemci su napravili analizu koja otkriva nešto drugačije rezultate od očekivanih.

Izvor: Index.hr

Gde je najbezbednije sedeti u automobilu u slučaju udesa
Shutterstock/Aleksey Korchemkin

Podeli:

Opšteprihvaćeno je mišljenje da je zadnje sedište, posebno zadnje desno, najbezbednije mesto u vozilu. Ali istraživanje o nesrećama koje je sprovelo Nemačko udruženje osiguravača od nezgoda (UDV) pruža nove uvide.

Analiza na početku pokazuje da je samo deset odsto povređenih u saobraćajnim nezgodama sedelo na zadnjem sedištu. Međutim, ovaj broj treba uzeti sa rezervom jer su na većini putovanja zadnja sedišta prazna.

UDV ističu i da je u nezgodama oko 70 odsto povreda na zadnjim sedištima bilo jednako ozbiljno kao i na prednjim. U oko 20 odsto slučajeva povrede su bile teže, prenosi t-online.

Koji su razlozi?

Ovo se pripisuje činjenici da putnici na zadnjim sedištima često nisu pravilno vezani ili sede u položajima koji povećavaju rizik od povreda u slučaju nesreće.

Drugi razlog povećanog rizika od povreda na zadnjem sedištu je loš kvalitet bezbednosne opreme.

Dok su zatezači pojaseva, ograničavači sile sigurnosnih pojaseva i vazdušni jastuci obično standardna oprema na prednjim sedištima, ove bezbednosne funkcije su često dostupne samo kao opcija na zadnjim sedištima.

Vozačeva strana je generalno najbezbednije mesto u automobilu jer su mnogi bezbednosni sistemi dizajnirani da zaštite vozača.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: