Zanimljivosti 3

05.07.2024.

10:10

Lažirali 73 sudara – prevarili osiguranje za 180.000 evra

Tvrdili da je toliko broj udesa čista koincidencija.

Izvor: Top Gear, B92

Lažirali 73 sudara – prevarili osiguranje za 180.000 evra
Shutterstock/Dmitry Kalinovsky

Podeli:

Bračni par iz Holandije je navodno "sistematski inscenirao saobraćajne nezgode" između 2012. i 2018. godine, navodi Državno tužilaštvo te zemlje.

Osumnjičeni su umešani u čak 73 sudara. Kako je saopštilo Državno tužilaštvo, ovaj par je "postupio namerno i svesno sa ciljem da prevari osiguravajuća društva". Ukupno je naplaćena odšteta od 180.000 evra, piše Top Gear.

Kako su to izveli?

Namerno su udarani automobili koji su izlazili sa parking mesta. U jednom incidentu, par bi izašao ogorčeno i okrivio oštećenu stranu.

"Automobil koji je bio u pitanju je potom brzo sklonjen sa lica mesta i popunjeni su obrasci za nadoknadu štete", kažu u Državnom tužilaštvu. Prema tužiocu, to pokazuje "koliko su smišljeno i lukavo postupali osumnjičeni".

Osumnjičeni se ne terete samo za prevaru kojom su prisvojili ogromnu količinu novca. Javni tužilac kaže da takvo postupanje može dovesti do povećanja premija za sve osiguranike i dovesti do težih posledica.

Kakva im kazna preti?

U svoju odbranu, osumnjičeni navode da je čista slučajnost to što su tako često bili učesnici saobraćajnih nezgoda, ali se tužilac ne slaže.

"Prema Holandskom institutu za sudsku medicinu (NFI), šansa da je u ovom slučaju u pitanju prevara je milion puta veća nego da se radi o nasumičnim nezgodama", navodi Državno tužilaštvo.

Ukratko, udesi su bili namešteni i ovo dvoje će morati za to da plate.

Prevarantima preti poprilična zatvorska kazna.

"Državno tužilaštvo smatra zatvorsku kaznu od 12 meseci prikladnom i neophodnom kako bi se poslala jasna poruka da je prevara u vezi sa osiguranjem neprihvatljiva i da će biti strogo kažnjena."

Osim toga, par je optužen i za falsifikovanje i uništavanje imovine, a presuda će biti doneta sredinom jula.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: