Zanimljivosti 8

02.07.2024.

9:40

Automobili su sve teži, standardne zaštitne ograde više nisu dovoljne VIDEO

Test pokazuje ono što se i pretpostavljalo - da su nam potrebni novi standardi zaštitne ograde.

Izvor: Revijahak, B92

Automobili su sve teži, standardne zaštitne ograde više nisu dovoljne VIDEO
Printscreen/Youtube/Texas A&M Transportation Institute

Podeli:

Automobili postaju sve teži, a električna vozila nisu jedina odgovorna za to. Takođe treba uzeti u obzir velike SUV modele, kao i velike limuzine opremljene hibridnim i plug-in hibridnim sistemima.

Teksaški A&M saobraćajni institut simulirao je na testu udarac Teslinog Modela 3 u standardnu zaštitnu ogradu, koja se koristi u toj američkoj saveznoj državi.

Električno vozilo je programirano za udar pod uglom u sistem zaštitne ograde pri brzini od 100 km/h.

Rezultat - Model 3 je probio zaštitnu ogradu, što je jasan signal da nešto treba da se menja.

U normalnim okolnostima, ova vrsta zaštitne ograde bi trebalo da apsorbuje silu udara i uspori vozilo. Pokazalo se ova standardna ograda ne može da izdrži vozilo mase oko 1.900 kg.

Dobra vest je da su se svi vazdušni jastuci u Tesli brzo aktivirali i da se prednji deo vozila raspao (zona gužvanja). Vozilo je apsorbovalo energiju udara i maksimalno je smanjena verovatnoća povređivanja putnika.

Međutim, ovaj test pokazuje ono što se i pretpostavljalo - da su nam potrebni novi standardi zaštitne ograde. Ne samo u Teksasu...

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Podeli: