Zanimljivosti 5

18.04.2024.

17:00

Da li automobili mogu da koriste kerozin?

Gorivo za automobile ne može da se koristi u mlaznim avionima, ali šta se dešava u obrnutom slučaju?

Izvor: Revijahak

Da li automobili mogu da koriste kerozin?
Shutterstock/Standard store88

Podeli:

Goriva za automobile i avione sastoje se od dugog niza ugljovodonika, koji se dobijaju preradom nafte. Pogonska goriva za drumska vozila sastoje se od 7 do 11 atoma ugljenika sa molekulima vodonika. Mlazno gorivo se sastoji od 12 do 15 atoma ugljenika (sa vodonikom) i naziva se kerozin.

Avioni moraju da lete čak i na temperaturama minus 40 stepeni i tu kerozin pokazuje odlične osobine – njegova tačka smrzavanja je niska. Takođe ima višu tačku paljenja, tako da ima bezbedniji operativni opseg.

Avio gorivo takođe sadrži brojne aditive (američki standard):

  1. antistatičke hemikalije,
  2. agense protiv zaleđivanja,
  3. antikorozivne agense,
  4. antibakterijska sredstva.

Pitate se zašto je potrebno ovo poslednje? U gorivu ima vode, a ona može da sadrži i mikroorganizme koji se hrane mineralima iz goriva. Za samo 20 minuta mogu da udvostruče svoju masu i formiraju želatinoznu masu koja bi mogla da zapuši filtere.

Drugi mikroorganizmi stvaraju tzv sumporni otpad, koji u kombinaciji sa molekulima vode u gorivu može dovesti do korozije rezervoara aviona. Zbog toga je gorivo obogaćeno antibakterijskim agensima.

Dakle, gorivo za automobile ne može da se koristi u mlaznim avionima, ali šta se dešava u obrnutom slučaju?

Shutterstock/Yauhen_D

Da, kerozin bi mogao da pokreće dizel motore (iako se ne preporučuje). Zbog posebnih svojstava, islandski tjuneri Arctic Trucks su 2012. godine konvertovali nekoliko primeraka dizel Toyote Hilux i napunili njihove rezervoare kerozinom.

Ovim automobilima su prešli 70.000 km po Antarktiku. Razlog: na niskim temperaturama dizel se pretvara u želatin, pa nije bio pogodan za ovu avanturu.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

21 h

Podeli: