Visoki napon 0

28.10.2024.

17:30

Putevi nisu dovoljno bezbedni za električne automobile

Električni automobili su znatno teži od onih sa SUS motorima, pa konvencionalne zaštitne ograde više nisu dovoljne i treba ih zameniti.

Izvor: Revijahak

Putevi nisu dovoljno bezbedni za električne automobile
Rivian

Podeli:

Nedavna studija koju je sproveo Transport and Environment (T&E) otkrila je da novi modeli automobila postaju sve veći i teži.

Masa je posebno velika kod električnih automobila, čije su baterije teške između 200 i 700 kilograma.

Sada su istraživači iz  Midwest Roadside Safety Facility (MwRSF) u Linkolnu, Nebraska (SAD), objavili studiju koja otkriva još jedan problem sa teškim električnim automobilima.

Istraživači su sproveli nekoliko testova sudara sa modelom Rivian R1T, električnim pikapom teškim 3.152 kilograma, i Teslinim Modelom 3, električnim automobilom teškom 1.899 kilograma.

Rivian

Testovi sudara pokazuju da električni automobili zbog svoje velike mase značajno više (+50%) pomeraju zapreke i betonske blokove, koji se često koriste kao bezbednosne barijere na putevima u SAD, nego uporedivi benzinci. 

Pomenuti teški pikap je takođe probio čeličnu zaštitnu ogradu na "kreš" testovima, dok je Tesla podigao zaštitnu ogradu i prošao ispod nje.

Prema naučnicima na čelu sa Kodijem Stolom, testovi sudara pokazuju da trenutna ograničenja na putevima nisu dovoljno bezbedna za teške električne automobile.

Na primer, u homologacionim testovima, zaštitna infrastruktura koja se koristi u Nemačkoj testirana je samo na automobilima težine do 1.500 kilograma, iako je prosečan novi automobil u Nemačkoj sada težak nešto manje od 1.700 kilograma.

Rivian

Uprkos novim studijama, istraživači MwRSF-a i dalje veruju da su električni automobili bezbedno prevozno sredstvo.

U testovima sudara, unutrašnjost električnog pikapa ostala je neoštećena uprkos velikim spoljnim oštećenjima. Sile kojima su lutke bile podvrgnute tokom testova sudara takođe su bile u zakonskim granicama.

Naučnici MwRSF-a tvrde da se putne barijere moraju prilagoditi sve većoj zastupljenosti električnih automobila.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: