Visoki napon 3

28.10.2024.

8:00

Jedan od najvećih problema električnih vozila rešiće se – dizajnom VIDEO

Optimizacija aerodinamičke efikasnosti je ključna za povećanje dometa EV.

Izvor: Revijahak

Jedan od najvećih problema električnih vozila rešiće se – dizajnom VIDEO
Stellantis

Podeli:

Stellantis, globalni proizvođač automobila, objavio je da je uložio 29,5 miliona dolara u istraživački i tehnološki centar u Obern Hilsu, SAD, kako bi optimizovao svoju inovativnu tehnologiju Moving Ground Plane (MGP).

Ova tehnologija nadograđuje vazdušni tunel merenjima koja uključuju okretanje točkova, što čini do 10% aerodinamičkog otpora u stvarnoj vožnji.

Stellantis

Optimizacija aerodinamičke efikasnosti je ključna za povećanje dometa EV sa jednim punjenjem.

Ovo poboljšanje direktno doprinosi povećanju efikasnosti i većem dometu električnih vozila, uz potencijalno smanjenje veličine baterije, što bi zauzvrat moglo dovesti do uštede troškova, kao i težine vozila.

Mark Čempin, stariji potpredsednik Stellantisovog severnoameričkog inženjerskog tehnološkog centra, rekao je:

"Domet je ključan za prelazak kupaca na čistu mobilnost. Zbog toga je ova investicija veoma važna. Smanjenjem otpora, povećavamo autonomiju vožnje električnih automobila i na kraju poboljšavamo ukupno iskustvo vožnje za naše kupce."

Inovativna nadogradnja aero-akustičnog tunela kompanije omogućava da testno vozilo ostane nepomično dok simulira vožnju u realnim uslovima.

Pokretna traka omogućava kretanje sva četiri točka, dok se peta traka pruža uzdužno ispod vozila, simulirajući uslove vožnje na putu.

Ova realistična simulacija omogućava preciznije testiranje i aerodinamička poboljšanja.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: