Visoki napon 2

22.10.2024.

19:16

Velika promena: Za četiri godine prepoloviće se cena baterija za EV

Tehnološki napredak garantuje veću gustinu energije baterija, dok cena sirovina pada.

Izvor: Revijahak

Velika promena: Za četiri godine prepoloviće se cena baterija za EV
Shutterstock/Herr Loeffler

Podeli:

Ovo će igrati značajnu ulogu u snižavanju cena baterija za električne automobile, smatra kompanija "Goldman Sachs Research" u novom izveštaju.

Prosečna globalna cena baterija pala je sa 153 dolara po kWh u 2022. na 149 dolara u 2023. godini. Do kraja ove godine, "Goldman Sachs Research" očekuje da će pasti na 111 dolara. Dakle, cene će nastaviti da padaju.

"Naši istraživači predviđaju da bi prosečne cene baterija mogle da doosegnu 80 dolara po kWh do 2026, što predstavlja smanjenje od gotovo 50% u odnosu na 2023. godinu. To je nivo na kom bi električni automobili postigli paritet troškova vlasništva sa automobilima na benzinski pogon u SAD, bez subvencija", piše "Goldman Sachs".

Vodeća tehnologija baterija danas je na bazi litijuma sa hemijom nikla kao osnovom. One čine oko 60% tržišta. Nakon toga dolazi jeftiniji LFP tip, koji čini oko 35% do 40% tržišta.

Treća je nova tehnologija natrijum-jonskih baterija, koje se proizvode u vrlo malim količinama. Današnje baterije na bazi litijuma biće bolje, izdržljivije i jeftinije, a ubuduće, "Goldman Sachs" predviđa da će LFP baterije povećeti udeo na tržištu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: