Visoki napon 4

22.10.2024.

21:48

Kineski proizvođač sve bliži uvođenju novih baterija: 1.500 km sa jednim punjenjem

Ovo bi trebalo da rezultira i smanjenjem rizika od požara u električnim vozilima.

Izvor: Revijahak

Kineski proizvođač sve bliži uvođenju novih baterija: 1.500 km sa jednim punjenjem
Chery Promo

Podeli:

Kineski proizvođač automobila Chery Auto planira da započne probno testiranje svojih solid-state baterija (baterije sa čvrstim elektrolitom) 2026. i da ih masovno proizvodi 2027.

Ideja je da poveća domet električnih vozila na 1.500 kilometara sa jednim punjenjem.

Najveći kineski izvoznik automobila očekuje da će baterije dostići energetsku gustinu od 400 Wh/kg ove godine i dostići 600 Wh/kg 2025. godine, rekao je Gao Sinhua, izvršni potpredsednik kompanije, na globalnoj konferenciji o inovacijama.

Ali Chery nije jedini kineski proizvođač koji radi na takvim baterijama, i daleko od toga da pokušavaju da ih razvijaju samo u toj zemlji.

Grupa Peer GAC izašla je sa sličnim ciljem za 2026. godinu, dok su Changan, još jedan kineski državni proizvođač automobila, i CATL, najveći kineski dobavljač baterija, upisali početak komercijalizacije solid-state baterija u svoje kalendare za 2027.

Japanski proizvođači takođe ciljaju ovu tehnologiju kao važan strateški alat na tržištu električnih automobila. Toyota i Nissan planiraju masovnu proizvodnju do 2028.

Ove baterije koriste čvrsti elektrolit umesto tečnog elektrolita da bi imale veću termičku stabilnost i gustinu energije od postojećih baterija.

Sve ovo bi trebalo da rezultira smanjenjem rizika od požara u električnim vozilima.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: