Visoki napon 4

20.10.2024.

10:05

Globalna prodaja elektrifikovanih automobila snažno porasla

Rezultati u prethodnom periodu ipak zabrinjavaju.

Izvor: Index.hr

Globalna prodaja elektrifikovanih automobila snažno porasla
Shutterstock/Roschetzky Photography

Podeli:

Prodaja potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila širom sveta snažno je porasla u septembru, sa dvocifrenim skokom u Kini i skromnim rastom u Evropi i Severnoj Americi, saopštila je kompanija za istraživanje tržišta Rho Motion.

U septembru je širom sveta prodato ukupno 1,69 miliona elektrifikovanih vozila čije se baterije mogu punuti na mreži, uključujući potpuno električna i plug-in hibridna vozila.

Rast iznosi 30,5 odsto u odnosu na isti mesec 2023, pokazali su podaci kompanije Rho Motion.

Prodaja u Kini skočila je 47,9 odsto na 1,12 miliona vozila, nadmašivši rekord iz avgusta. Od početka godine povećana je za 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Shutterstock/buffaloboy

U SAD i Kanadi je u septembru prodato samo 150.000 elektrifikovanih vozila, 4,3 odsto više nego prošle godine.

Prodaja u Evropi takođe je porasla za isti procenat, približavajući se nivou od oko 300.000 vozila, zahvaljujući skoku od 24 odsto u Velikoj Britaniji i boljim rezultatima u Italiji, Nemačkoj i Danskoj, rekao je glavni analitičar Rho Motiona za električna vozila Čarls Lester.

Rezultati u dosadašnjem delu godine ipak zabrinjavaju

Rast prodaje na nemačkom tržištu od sedam odsto u odnosu na prošlogodišnji septembar je "definitivno dobra vest", smatra Lester, dodajući da će ciljevi Brisela da sledeće godine smanje emisiju ugljenika testirati tržište EU.

Kada se uzme u obzir period od početka godine, evropsko tržište ponovo beleži pad, sa različitim rezultatima od zemlje do zemlje, ističu u Rho Motionu.

Mini

Tako je najveće evropsko tržište, nemačko, zabeležilo značajan pad u periodu od januara do avgusta, dok je britansko tržište odigralo važnu ulogu u rastu evropskog tržišta u celini. 

U narednoj godini, prodaja elektrifikovanih vozila u Evropi trebalo bi da dostigne 3,78 miliona i 9,78 miliona 2030. godine, što je 24 i 19 odsto manje nego što se ranije očekivalo, rekao je za Rojters menadžer za istraživanje automobilske industrije Vilijam Roberts.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: