Visoki napon 3

09.10.2024.

21:40

"To je tiha smrt, zašto niko ne vrišti?"

Bivši savezni ministar ekonomije u Nemačkoj, Uigmar Gabrijel, oštro je kritikovao zabranu prodaje novih SUS automobila u EU od 2035. godine.

Izvor: Index

"To je tiha smrt, zašto niko ne vrišti?"
Shutterstock/Roschetzky Photography

Podeli:

"Dok sam bio u saveznoj vladi, uvek sam upozoravao na postavljanje brzog datuma ukidanja SUS motora i zbog toga sam bio žestoko kritikovan", rekao je Gabrijel za list "Handelsblatt". 

Dodao je da "nikad nije razumeo zašto Nemci tako olako uništavaju jedan od najvažnijih stubova svoje ekonomije i blagostanja", kao i da "NIjedna druga zemlja na svetu ne bi učinila nešto slično".

GabriJel je posebno zabrinut za dobavljače u automobilskoj industriji. 

"To je tiha smrt. Gde je vrisak? Čudno je da su sada političari iznenađeni što se desetine hiljada radnih mesta ukida u industriji dobavljača, jer sve je to bilo predvidljivo", naveo je on.

"Ukidanje SUS motora, koje će stupiti na snagu 2035. godine, posebno je upitno jer novi dizelski motor tokom svog životnog veka ne odstupa puno po uticaju na okolinu od električnih automobila", rekao je Gabrijel.

Većina naučnika i proizvođača automobila procenjuje ekološki uticaj električnih automobila drugačije nego on - VW je, na primer, 2019. objavio da električni Golf tokom svog životnog veka proizvodi znatno manje CO2 nego dizelska verzija.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: