Visoki napon 0

20.09.2024.

20:12

Parama protiv Kineza: Amerikanci ulažu tri milijarde

Pod sve većom tržišnom pretnjom kineske konkurencije, Amerikanci ozbiljno pristupaju jačanju industrije električnih automobila.

Izvor: Tanjug

Parama protiv Kineza: Amerikanci ulažu tri milijarde
Shutterstock/Andrea Izzotti

Podeli:

Sjedinjene Američke Države će dodeliti više od tri milijarde dolara američkim kompanijama da bi podržale proizvodnju baterija za električna vozila i drugih materijala koji se koriste u električnim automobilima, objavili su danas zvaničnici u Vašingtonu.

Bajdenova administracija će finansirati ukupno 25 projekata u 14 američkih saveznih država, prenosi AP. Kompanije koje će dobiti podsticaje prerađuju litijum, grafit ili druge materijale za baterije koje se koriste u električnim vozilima ili proizvode komponente koje se koriste u baterijama za EV.

Predsednička administracija Džozefa Bajdena je "posvećena proizvodnji baterija u Sjedinjenim Američkim Državama koje će biti od vitalnog značaja za napajanje naše mreže, naših domova i preduzeća i kultne američke automobilske industrije", izjavila je ekonomska savetnica Bele kuće Lael Brejnar u razgovoru sa novinarima.

Ona je navela da ukupna vrednost američkih investicija u jačanje lanca snabdevanja baterijama za EV i domaće industrije kritičnih minerala iznosi skoro 35 milijardi dolara. 

Sjedinjene Američke Države žele da pariraju Kini u ovoj oblasti i zato razvijaju projekte kao što su veliki rudnici litijuma u Nevadi i Severnoj Karolini ili fabrike baterija za električna vozila u Mičigenu i Ohaju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: