Visoki napon 14

10.09.2024.

14:10

Pad tražnje za automobilima, ali se "strujaši" prodaju k'o alva

Polovina prodatih automobila su na električni pogon.

Izvor: Index, B92.net

Pad tražnje za automobilima, ali se "strujaši" prodaju k'o alva
Xpeng

Podeli:

Prodaja putničkih vozila u Kini je pala u avgustu peti mesec zaredom, a svetla tačka je velika potražnja za električnim i plug-in hibridnim modelima, pokazali su podaci auto-industrije.

Prodaja u avgustu smanjena je za 1,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, na 1,92 miliona vozila, pokazali su podaci Kineskog udruženja putničkih automobila (CPCA). U julu je pad iznosio 3,1 odsto.

Prodaja vozila na pogon "novih izvora energije" (NEV) skočila je za čak 43,2 odsto i činila je rekordnih 53,5 odsto ukupne prodaje, podržana subvencijama.

Građani Kine imaju pravo na subvenciju do 20.000 juana (2.823 dolara) ako odluče da zamene svoj automobil na benzin energetski efikasnijim vozilima.

Oni koji benzince zamene alternativnim modelima sa manjim motorima imaju pravo na subvenciju do 15.000 juana.

"Više od 80 odsto podnosilaca zahteva za subvenciju bira da kupi vozila na pogon novim izvorima energije“, rekao je generalni sekretar CPCA Cui Dongšu.

Xpeng

Kineski izvoz automobila skočio je u avgustu za 24 odsto, nakon julskog rasta od 20 odsto.

Uprkos slabijoj tražnji proteklih meseci, prodaja u prvih osam meseci ove godine i dalje je porasla, za 1,6 odsto, pokazali su podaci CPCA.

Kineski automobilski gigant BYD postavio je rekord u prodaji električnih vozila, a američki rival Tesla u avgustu je imao najbolji mesec u godini.

Reagujući na smanjeno interesovanje potrošača, kineski proizvođači električnih vozila Nio i Xpeng lansirali su ove godine jeftinije brendove, podseća Rojters.

Ekološki prihvatljivija vozila bi ove godine trebalo da čine manje od polovine prodaje, a 2025. trebalo bi da pređu tu referentnu granicu, dodao je sekretar udruženja CPCA.

Xpeng

Povećana tražnja za ekološki prihvatljivijim vozilima nije mnogo pomogla ovlašćenim dilerima koji se bore sa padom cena.

Od januara do juna više od polovine njih poslovalo je sa gubitkom, 7,3 procentna poena više nego prošle godine, pokazali su podaci Kineskog udruženja prodavaca automobila.

China Grand Automotive Services, drugi po veličini distributer vozila u Kini, uklonjen je sa Šangajske berze u avgustu jer je cena akcija bila ispod nominalne više od 20 dana zaredom, prenosi Rojters.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: