Visoki napon 7

10.09.2024.

8:05

Ekserom kroz litijum-jonsku i bateriju sa čvrstim elektrolitom: Pogledajte rezultate VIDEO

Univerzitetski koledž u Londonu sproveo je test probijanja ekserom, standardnu procenu bezbednosti baterije.

Izvor: Revijahak, B92

Ekserom kroz litijum-jonsku i bateriju sa čvrstim elektrolitom: Pogledajte rezultate VIDEO
Shutterstock/asharkyu

Podeli:

Britanska kompanija Ilika objavila je da su testovi koje su sproveli nezavisni eksperti za procenu pokazali superiornu bezbednost prototipova Goliath baterija sa čvrstim elektrolitom u poređenju sa litijum-jonskim ekvivalentnim baterijama.

Univerzitetski koledž u Londonu sproveo je test probijanja ekserom, standardnu procenu bezbednosti baterije, na ćelijama Ilika Goliath P1.

Ovaj test stvara električni kratki spoj u ćeliji probijanjem metalnim ekserom. Test simulira katastrofalan incident koji bi u realnosti prouzrokovao zapaljenje energetski gustih litijum-jonskih ćelija u procesu poznatom kao "toplotni beg".

Nakon toga, temperature se podižu iznad 600°C.

Sa druge strane, Goliath P1 ćelije koriste visokoenergetsku katodnu hemiju, međutim u testovima probijanja ekserom P1 ćelije nisu eksplodirale niti se zapalile, pri čemu su spoljne temperature ostale ispod 80°C.

S obzirom da se očekuje da će električna vozila igrati ključnu ulogu u budućnosti, veruje se da će baterije sa čvrstim elektrolitom obezbediti bezbednije rešenje baterija za sledeću generaciju električnih vozila.

Očekuje se da će kombinacija poboljšanih bezbednosnih performansi i velike gustine energije smanjiti složenost baterija, a očekuje se i veći domet.

Testiranje je sprovedeno u saradnji sa projektom Faraday Institution SafeBatt. Ilika je bila uključena zajedno sa istraživačima sa Univerziteta u Oksfordu i Univerzitetskog koledža u Londonu.

Inače, ćelije Goliath P1 baterije već testiraju proizvođači automobila. Ove ćelije odgovaraju reprezentativnoj gustini energije postojećih litijum-jonskih ćelija, postižući efektivnu gustinu energije od 250 Wh/kg i kapacitet od 0,715 Ah.+

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: