Visoki napon 10

14.09.2024.

19:51

Zaokret: Mercedes umesto EQS limuzine uvodi električnu S klasu

To u suštini znači da će aktuelna limuzina EQS nestati nakon samo jedne generacije, ali ne pre fejsliftinga očekivanog sredinom životnog ciklusa.

Izvor: B92.net

Zaokret: Mercedes umesto EQS limuzine uvodi električnu S klasu
Mercedes

Podeli:

Mercedes planira da sledeću generaciju S klase ponudi sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i električnim pogonom.

To u suštini znači da će aktuelna limuzina EQS nestati nakon samo jedne generacije, ali ne pre fejsliftinga očekivanog sredinom životnog ciklusa.

Trenutna S klasa takođe dobija redizajn pre prelaska na model sledeće generacije.

Ovu važnu najavu izneo je izvršni direktor Mercedesa, Ola Kelenius, u intervjuu za Autocar.

"U budućnosti će postojati dve S klase - SUS i električna", kazao je Kalenius.

Direktor je u Štutgartu rekao da će obe verzije vodeće luksuzne limuzine brenda sa trokrakom zvezdom imati sličan dizajn iznutra i spolja.

Mercedes

Ipak, za razliku od BMW-a, čije Serija 7 (SUS verzija) i i7 (na struju) koriste istu mehaničku platformu, to neće biti slučaj sa S klasom, navodi britanski magazin, citirajući neimenovani izvor iz Mercedesa.

Očekuje se da će električna S klasa biti postavljena na MB.EA Large osnovu, dok će model sa pogonom na benzin koristiti ažuriranu iteraciju trenutnog MRA hardvera.

Krajem juna, Kalenius je odbacio glasine o ukidanju platforme MB.EA, rekavši da njen razvoj "teče velikom brzinom".  U novom intervjuu za Autocar, on je ponovo demantovao isti izveštaj.

Mercedes

Sredinom maja, nemačka publikacija Handelsblat je objavila da je Mercedesova arhitektura EV sledeće generacije ukinuta.

S obzirom na različite platforme, ne treba očekivati da će S klasa SUS i EV biti skoro identični automobili kao BMW Serije 7 i i7.

Limuzine će verovatno imati različite proporcije s obzirom na to da električna platforma obično znači da inženjeri mogu da "rastežu" međuosovinsko rastojanje nakon skraćivanja prepusta.

Mercedes

Bez potrebe za smeštanjem određenih mehaničkih delova, "pakovanje" EV automobila je značajno poboljšano, zbog čega su su vozila na struju obično prostranija od onih sa SUS motorima slične veličine.

Međutim, dva Mercedesova modela koja su vrh ponude u klasi verovatno će imati više zajedničkog u poređenju sa trenutnom S klasom i EQS-om.

Mercedes

Ovaj drugi je naširoko kritikovan zbog svog izgleda, koji će, kako se očekuje, biti značajno promenjen kada EQS ode u penziju.

Prerano je reći da li se radi na sličnoj strategiji za E klasu sledeće generacije, ali ni električni EQE nije dizajnom baš oduševio ljubitelje Mercedesa.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: