Visoki napon 13

29.08.2024.

13:53

Mnogi električni automobili su već nakon godinu dana zastareli

Nedavno su vlasnici automobila žestoko kritikovali brend Zeekr nakon što je proizvođač lansirao ažuriranu verziju vozila 001, samo šest meseci nakon poslednje promene modela.

Izvor: Revijahak, B92

Mnogi električni automobili su već nakon godinu dana zastareli
Zeekr

Podeli:

Razvoj industrije električnih vozila je toliko brz da automobili postaju zastareli za nekoliko meseci.

Direktor i vlasnik proizvođača električnih automobila Nio, Vilijam Li, upozorava da industrija napreduje prebrzo, pri čemu su neki modeli značajno ažurirani dva puta za samo šest meseci.

"Ako stari sistemi ne mogu da se ažuriraju, to će mnogo naštetiti postojećim korisnicima", kaže Vilijam Li.

Zeekr

Nedavno je Zeekr bio žestoko kritikovan od strane vlasnika automobila, nakon što je proizvođač lansirao ažuriranu verziju vozila 001 samo šest meseci nakon poslednje promene modela.

Novi model je došao sa značajno poboljšanim računarima i sistemima za pomoć vozaču. Razvoj je toliko brz da novi model često zastari nakon samo godinu dana.

Tu postoji nekoliko problema. Prvo, kupci potroše, na primer, 50.000 evra na novo električno vozilo koje će brzo postati anahrono, a zatim izgube veliku sumu novca kada ga kasnije prodaju kao polovnu.

Vilijam Li upozorava da auto-industrija rizikuje da izgubi poverenje kupaca ako proda proizvode koji su tehnološki zastareli nakon samo nekoliko meseci.

Zeekr

"U eri pametnih automobila, brza promena konfiguracije vozila je veliki problem sa kojim se industrija suočava. Proizvođači moraju pažljivo da razmotre interese starih kupaca prilikom lansiranja novih proizvoda", rekao je osnivač kompanije Nio.

Vilijam Li veruje da bi proizvođači automobila trebalo da ulažu više u razvoj softvera i da omoguće ažuriranje starim kupcima. Ovo je model koji Tesla koristi godinama, kada i stariji modeli dobijaju ažuriranja softvera, do određene granice.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: