Visoki napon 24

19.08.2024.

18:00

Koliko opada domet električnih automobila na vrućini

Nije kao zimi, ali nije ni malo…

Izvor: Revijahak

Koliko opada domet električnih automobila na vrućini
Shutterstock/ginger_polina_bublik

Podeli:

Često govorimo o gubitku dometa električnog ili plug-in hibridnog automobila tokom hladnog vremena, ali nedostatak efikasnosti povezan sa toplotom ne treba potcenjivati.

Podsetimo se da za optimalan rad baterije spoljna temperatura mora da bude između 15 i 25 stepeni. Ispod, kao i iznad ovih parametara, deo energije se troši na održavanje temperature u normalnom radnom opsegu.

Tada se troši mnogo energije (u zavisnosti od temperature), a smanjenje dometa zbog uključivanja klima-uređaja da bi se kabina vozila održala na željenoj temperaturi nismo još ni spomenuli.

Studija stručnjaka iz Recurrenta oslanjala se na podatke sa oko 7.500 električnih vozila i pokazala da gubitak dometa u slučaju toplote može biti i do trećine ukupnog dometa!

BMW

Statističko praćenje počinje na temperaturi od 24 °C i pokazuje da na ovom nivou baterija automobila još ne gubi domet, ali već na 27 °C domet počinje da se postepeno topi.

Sa blagim gubitkom autonomije vožnje od 2,8% u početku, zatim 3,5% na 29 °C. Dakle, do ispod 30 °C i dalje je relativno mali pad dometa, a verovatno i nije tako upadljiv jer bi, na primer, autonomija od 450 km bila smanjena na 434 km na 29 °C.

Kada se krene dalje od toga, stvari se pogoršavaju, a autonomija vožnje električnog automobila pada drastičnije. Tako bi gubitak na 32°C iznosio 5%, a porastao bi na 15% na 35°C i do 31% na 38°C!

To znači, da od početnih 450 km dometa automobil pri 38 stepeni prelazi svega 310 km.

Toplota utiče na domet električnih automobila, a čini se da je gubitak i dalje manji leti nego zimi. Pored toga, ovi podaci mogu biti veoma različiti u zavisnosti od automobila, jer su neki od njih opremljeni toplotnim pumpama, koje smanjuju opterećenje visokonaponske baterije.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: