Visoki napon 4

20.08.2024.

11:30

Da li je rešenje za EV mala baterija i punjenje za četiri minuta? VIDEO

Ideja je da se vozimo u električnim automobilima sa manjom baterijom, delimično kako bismo smanjili troškove kupovine automobila, ali i masu vozila.

Izvor: B92.net

Da li je rešenje za EV mala baterija i punjenje za četiri minuta? VIDEO
Nyobolt

Podeli:

Ako želite da skratite vreme brzog punjenja, da li vam je zaista potrebna velika baterija u električnom automobilu? Ovo je teza na kojoj je britanski Nyobolt zasnovao svoj rad i u svoj prototip ugradio bateriju od 35 kWh.

Baterija je mala, ali jedinstvena tehnologija bi trebalo da izleči strah vozača od prazne baterije. U svojoj najnovijoj demonstraciji, Nyobolt je napunio bateriju u svom prototipu električnog automobila od 10 do 80 procenata za četiri minuta i 37 sekundi.

Za četiri minuta, kompaktni mali sportski automobil, koji je baziran na Lotusu, može da se napuni toliko da može da pređe oko 195 kilometara.

Snaga punjenja je 350 kW skoro tokom celog procesa punjenja. Neočekivano, baterija koju je razvio Nyobolt nije u čvrstom stanju, za koju se očekuje da će imati svojstva punjenja visokih performansi. 

Umesto toga, ukazuje na svoj anodni materijal od niobijum oksida kao ključ za snagu i izdržljivost.

Nyobolt je takođe ispitao performanse ćelija testirajući ih kroz brze cikluse punjenja ekvivalentne prelasku više od 155.000 km bez ikakvih znakova ekstenzivne degradacije.

Cilj kompanije je da se vozi u električnim automobilima sa manjom baterijom, delimično zato da bi se smanjila cena automobila, ali i masa. Lakši električni automobili biće ekološki prihvatljiviji, kažu.

Prototip koji je razvio Nyobolt težak je samo 1247 kg, svega 100 kg više od originalnog Lotus automobila na kojem je zasnovan.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: