Visoki napon 18

20.08.2024.

14:40

Da li je električni automobil za vas? Ova aplikacija daje odgovor

Vlasnici automobila sa klasičnim pogonom sada mogu pomoću aplikacije da saznaju da li je prelazak na električni automobil za njih izvodljiva i realna opcija.

Izvor: Autonet.hr

Da li je električni automobil za vas? Ova aplikacija daje odgovor
BMW

Podeli:

Vlasnici novijih generacija automobila BMW i Mini mogu da uz zvaničnu mobilnu aplikaciju dobiju simulaciju podataka, odnosno odgovor na pitanje da li bi im odgovarao prelazak na električni pogon.

Anksioznost zbog nedovoljne autonomije EV, odnosno "anksioznost dometa", je osećaj koji je veoma poznat mnogim vozačima električnih vozila.

Njihov domet je i dalje jedan od glavnih faktora koji sprečava mnoge vlasnike klasičnih automobila da pređu na električna vozila, ali bi sa novijim generacijama vozila ovaj problem trebalo da bude rešen.

Sa novim modelima se povećavaju raspoloživi kapaciteti baterija i domet vozila, a računari sve bolji u predviđanju i proračunu raspoložive energije, što bi trebalo da smanji strah od ostanka bez struje na putu zbog pražnjenja baterije daleko od punjača.

BMW

BMW je sada smislio novi način da prevaziđe negativne stavove prema električnim automobilima.

U svojim zvaničnim mobilnim aplikacijama za BMW i Mini modele (My BMW App i MINI App), ugradili su novu funkciju pod nazivom "Analiza električnih vozila".

Vlasnici automobila sa klasičnim pogonom sada mogu pomoću aplikacije da vide da li je prelazak na električni automobil za njih izvodljiva i realna opcija, navodi Autonet.hr.

Vozači moraju preći 2.000 kilometara u najmanje 200 pojedinačnih vožnji svojim automobilom, koji ima instaliran barem BMW Operating System 7.

Nakon toga mogu da pokrenu simulaciju u okviru aplikacije, a ona će im izračunati koliko od tih analiziranih vožnji bi se moglo realizovati sa jednim punjenjem baterije, u slučaju da voze sličan baterijsko-električni model (BEV) BMW-a ili Minija.

Mini

Simulacija koristi stvarne podatke o vožnji, tako da vlasnicima daje vrlo realističan pogled na situaciju.

U analizi je moguće videti i opcije punjenja za duža putovanja i vreme koje bi, da je korišćen električni pogon, trebalo da se potroši na punjačima.

"Električna vozila se lako mogu uklopiti u svakodnevnu rutinu mnogih vozača, samo što većina nije imala priliku da to isproba", objašnjava BMW, čija ažurirana aplikacija sada može pomoći vlasnicima vozila da donesu odluku da pređu na električne automobile.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: