Visoki napon 11

20.08.2024.

18:31

Ne činite ovo dok punite automobil na brzom punjaču – koštaće vas pravo bogatstvo

Priključio Teslu na punjač i zaspao. Nakon pet sati, punjenje je bilo skuplje od hotela.

Izvor: Automobili.ba, B92

Ne činite ovo dok punite automobil na brzom punjaču – koštaće vas pravo bogatstvo
Shutterstock/canadianPhotographer56

Podeli:

Vozači koji prelaze velike distance često znaju da stanu pored puta kako bi odremali, ukoliko im se prispava, i to je sasvim u redu sa aspekta bezbednosti saobraćaja. Nakon par sati u stanju su da odmorni i napunjenih baterija bezbedno nastave putovanje.

Ali šta se dešava ako je električnom automobilu potrebna dopuna baterije, a vozač odluči da prekrati vreme dremkom u kabini.

Tokom poslednjih nekoliko godina pojavila se nova vrsta dremanja u automobilu – dok je vozilo parkirano na punjaču a vozač čeka da se baterija napuni.

Ako je san tvrd, to može dovesti do dužeg boravka na punjaču. Jedan Kanađanin je to naučio na teži način kada je zatvorio oči i probudio se pet sati kasnije.

Ko ne vozi električni automobil svaki dan možda ne zna da operateri stanica za punjenje ne vole kada neko ne oslobodi stanicu za punjenje odmah nakon što se baterija potpuno napuni.

Nije ni čudo jer bi za to vreme mogao da se puni drugi automobil i operater bi mogao da zaradi. Zbog toga je većina operatera uvela takozvani "idle fee", odnosno naknadu za blokiranje punjača nakon završenog punjenja.

Tesla, vlasnik mreže Superchargera, nije izuzetak. Postoji čak i posebna tabela naknada dostupna na veb lokaciji proizvođača.

Nesretni Kanađanin je spavao pet sati i za to vreme mu je naplaćeno 140 dolara.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: