Visoki napon 49

11.08.2024.

11:35

Katastrofalan požar u podzemnoj garaži: Upiru prst na kineske baterije VIDEO

Vatra se brzo proširila i potpuno je uništena cela garaža sa 140 vozila.

Izvor: B92.net

Katastrofalan požar u podzemnoj garaži: Upiru prst na kineske baterije VIDEO
Shutterstock/deniska_ua

Podeli:

Južna Koreja planira da zabrani parkiranje električnih automobila u garažama. Nakon velikog požara koji je izazvao električni automobil Mercedes EQE, velika je bojazan od novih samozapaljenja.

Istovremeno, postavlja se i pitanje kvaliteta kineskih baterija.

U šest sati ujutru 1. avgusta, vatrogasci su upozoreni na dim u zgradi u Inčeonu, gradu pored Seula. Automobil je počeo da se dimi, eksplodirao je i zapalio se, ispuštajući veliku količinu otrovnog dima.

Vatra se proširila i cela zgrada je morala da bude evakuisana. Istovremeno, kolima Hitne pomoći u bolnicu su prevezene 23 osobe.

Vatra se brzo proširila i potpuno je uništena cela garaža sa 140 vozila.

Incident je imao velike posledice u Južnoj Koreji. Političar Song Eon-song najavio je da želi da vidi potpunu zabranu električnih automobila u garažama i ima široku podršku za to.

U Južnoj Koreji većina ljudi živi u stanovima, a vozila su parkirana u podzemnim garažama ispod zgrada. Zbog toga postoji velika bojazan da će više električnih automobila početi da gori.

Otišlo se tako daleko da je vlasnicima električnih automobila zabranjeno kretanje na trajektima.

Mercedes je saopštio da nema komentar na ovaj incident. Ali nemački proizvođač automobila će u potpunosti sarađivati sa vlastima da razjasni šta se dogodilo.

U automobilu koji je izazvao požar nalazila se NMC (nikl-mangan-kobalt) baterija kineskog proizvođača Farasis. Mercedes je 2018. godine postao partner kompanije kako bi mogao da razvije svoje baterije.

Ali kineske baterije su dovedene u pitanje u mnogim zemljama - upravo zbog opasnosti od požara.

Podeli:

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: