Visoki napon 143

29.07.2024.

8:30

Zašto je srpska Grande Panda odličan automobil? FOTO

Reč je o prilično kompaktnom vozilu - dužine 399 cm, visine 157 cm i širine 176 cm.

Izvor: Polovni automobili/Dragan Romčević

Zašto je srpska Grande Panda odličan automobil? FOTO
Fiat

Podeli:

Može se očekivati da će novi model marke Fiat koji će se proizvoditi u Kragujevcu i to u električnoj i hibridnoj verziji biti odličan gradski automobil, piše sajt Polovni automobili.

Reč je o prilično kompaktnom vozilu - dužine 399 cm, visine 157 cm i širine 176 cm. Ima 5 vrata, što znači da je pogodan za porodičnu upotrebu, i prtljažnik zapremine 361 litar, što je sasvim pristojno s obzirom na spoljašnje dimenzije.

Fiat

Kabina je zanimljivog dizajna, neki bi rekli retro-futurističkog izgleda, uz mnogo prostora za vozača i suvozača, ispred kojih se nalaze korisne pregrade ukupne zapremine od čak 13 litara. 

Koliko će da košta Grande Panda?

Ukoliko se obistine brojne najave, Grande Panda će biti osetno povoljnija u odnosu na konkurenciju. Na primer, Karlos Tavareš, direktor grupacije Stelantis, rekao je da će verzija sa električnim pogonom imati cenu ispod 25.000 evra. 

Međutim, najavljena je i državna subvencija od 5.000 evra za svakog kupca električne verzije, tako da bi krajnja cena trebalo da bude znatno ispod 20.000 evra - možda čak "samo" 15.000-16.000 evra.

Hibridna verzija bi trebalo da košta 19.000 ili manje evra. 

Fiat

Naravno, ostaje da vidimo da li će se ove optimistične najave po pitanju cena ostvariti. Podsetimo se, od ove godine se više ne subvencioniše kupovina hibridnih vozila, već samo električnih i to sa 5.000 evra kada su automobili u pitanju, tj. putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje. 

Ukupno je za subvencionisanje kupovine svih električnih vozila, što uključuje i mopede, motocikle, tricikle, četvorocikle i teretna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tona izdvojeno 170 miliona dinara, odnosno oko 1.453.000 evra.

Pogon

Električnu verziju pokreće elektromotor snage 83 kW (113 KS). Zahvaljujući bateriji kapaciteta  44 kWh sa jednim punjenjem može da pređe 320 kilometara, prema WLTP standardu. Za sada nisu objavljeni podaci o ubrzanju i maksimalnoj brzini.

Poseban naglasak je stavljen na inovativno rešenje u vidu spiralnog kabla za punjenje, koji bi trebalo da učini punjenje lakšim.

Navodi se da je Grande Panda prvo vozilo na tržištu sa integrisanim kablom za punjenje.

Fiat

Kada je hibridna verzija u pitanju, najverovatnije će je pokretati 1.2-litarski turbo benzinac sa 102 KS u kombinaciji sa elektromotorom od 21 kW (28 KS), dok će snagu na točkove prenositi 6-stepeni automatizovani menjač sa dvostrukim kvačilom. 

Izvoz u druge zemlje i na druge kontinente

Fiat Grande Panda prvo će da se izvozi u Evropu, da bi zatim krenuo na Bliski istok i u afričke zemlje. Karlos Tavareš, izvršni direktor Stelantisa, veoma je optimističan po pitanju prodaje ovog automobila, rekavši da će biti bestseler i to da će biti najprodavaniji u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Španiji. Takođe je napomenuo da misli da će Granda Panda cenom biti konkurentnija od kineskih automobila.

Fiat

Najavio je da će se za srpsko tržište proizvoditi između 35.000 i 50.000 primeraka godišnje.

Inače, fabrika u Kragujevcu ima proizvodni kapacitet od 150.000 primeraka godišnje.

Podeli:

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: