Visoki napon 3

28.07.2024.

10:45

Elektrifikacija uzima danak: Veliki dobavljač auto-industrije mora da smanji broj radnika

Prelazak na električna vozila donekle je smanjio tražnju za menjačima za konvencionalna i hibridna vozila, što je oblast u kojoj su nemački dobavljači tradicionalno briljirali.

Izvor: Revijahak, B92

Elektrifikacija uzima danak: Veliki dobavljač auto-industrije mora da smanji broj radnika
Shutterstock/Imfoto

Podeli:

Nemački proizvođač auto-delova ZF najavio je da će smanjiti broj radnih mesta za 20-25% u Nemačkoj, kako bi se izborio sa električnom tranzicijom i stranom konkurencijom.

"Broj zaposlenih u Nemačkoj će se sukcesivno smanjivati za 11.000 do 14.000, sa sadašnjeg nivoa od oko 54.000 do 2028. godine", navodi se u saopštenju kompanije.

Odluka o značajnom smanjenju domaće radne snage bila je neophodna kako bi se odgovorilo na promene u sektoru mobilnosti, posebno u oblasti elektromobilnosti.

Restrukturiranje ZF-a u Nemačkoj bilo je neophodno kako bi se ojačala konkurentnost i učvrstila pozicija jednog od vodećih svetskih dobavljača.

Jaka konkurencija, pritisci na troškove i slaba tražnja za električnim vozilima znače da će se restrukturiranje fokusirati na ZF-ov odeljak za električne motore, saopštila je grupa.

Prelazak na električna vozila donekle je smanjio tražnju za menjačima za konvencionalna i hibridna vozila, oblast u kojoj su nemački dobavljači tradicionalno briljirali.

Istovremeno, trenutna stagnacija tražnje za električnim vozilima znači da ZF ostaje sa viškom kapaciteta.

ZF će nastaviti da ulaže u ovu oblast, ali će morati da istraži saradnju sa drugim kompanijama da bi ostao konkurentan.

EU planira da zabrani prodaju novih automobila na fosilna goriva od 2035. godine, što znači da će neki poslovi u industriji neizbežno postati višak.

U međuvremenu, kineski proizvođači su stekli prednost u industriji električnih vozila i zauzimaju sve veći udeo na tržištu. Kineski proizvođač baterija CATL je brzo porastao i postao treći najveći svetski dobavljač za industriju električnih automobila.

Dvostruki šok - ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem i rastuća kineska konkurencija - povećao je pritisak na evropske dobavljače auto-industrije.

Osim ZF-a, proizvođači delova kao što su Bosch, Continental i Webasto su među kompanijama u sektoru koje su najavile otpuštanja.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: