Visoki napon 47

27.07.2024.

7:00

Mi pravimo električnu Pandu, a Slovenci?

U fabrici u Novom Mestu već više od pola veka se proizvode automobili francuske marke.

Izvor: B92.net

Mi pravimo električnu Pandu, a Slovenci?
Renault

Podeli:

Grupa Renault i Vlada Slovenije potpisali su memorandum o razumevanju za proizvodnju električnog automobila Twingo u fabrici Revoz u Novom Mestu, počev od 2026. godine.

Dakle, nova generacija Twinga, koja će vizuelno snažno podsećati na orignalnu verziju ovog automobila, dolaziće iz Novog Mesta.

Očekuje se da će novi Twingo na struju koštati manje od 20.000 evra, rekao je izvršni direktor kompanije Renault, Luka de Meo.

Zameniće odlazeći model koji je razvijen u saradnji sa Smartom i imao je benzinsku i električnu verziju, a koji se sada više ne proizvodi, piše Automotive News Europe.

Proizvodnja će početi sa godišnjim planom od 150.000 vozila, rekli su zvaničnici.

Renault

Memorandum o razumevanju potpisali su u fabrici, koja proizvodi Renault vozila od 1973. godine, potpisali premijer Robert Golob i čelnici kompanije Renault.

Zvaničnici fabrike rekli su da će sporazum omogućiti fabrici u Novom Mestu da održi proizvodnju i zadrži 1.400 zaposlenih nakon raskida prethodnog ugovora o proizvodnji modela Twingo i električne varijante Twinga prethodne generacije.

Fabrika trenutno proizvodi Renault Clio u samo jednoj smeni.

Renault je najavio da će Twingo na struju moći da se kupi na lizing uz mesečnu nadoknadu manju od 100 evra i da će biti najekonomičniji u klasi sa potrošnjom od 10 kWh na 100 km, što je 50 odsto bolje od sadašnjih malih električnih automobila.

Kineski partneri kompanije Renault takođe će pomoći u razvoju vozila.

Očekuje se da će Twingo biti zasnovan na smanjenoj verziji mehaničke platforme AmpR Small, koja je osnova novog Renaulta 5.

Podeli:

47 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: