Visoki napon 30

22.07.2024.

21:00

Nastavak tradicije: U Kragujevcu se opet prave automobili VIDEO

Električni automobili postaju sve popularniji širom sveta, ne samo zbog njihovih ekoloških prednosti, već i zbog mnogih drugih faktora koji ih čine atraktivnom opcijom.

Izvor: B92.net

Nastavak tradicije: U Kragujevcu se opet prave automobili VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Električni modela Grande Panda označiće novo razdoblje u razvoju auto-industrije Kragujevca i Srbije.

Električni automobili su za balkanske zemlje budućnost, za mnoge evropske zemlje sadašnjost, a za Kinu neizbežnost. Kina je zemlja koja najviše prodaje i proizvodi elektične automobile, u ovoj godini očekuju da prodaju čak 6 miliona električnih automobila.

Printscreen/TV Prva

I sve se to uklapa u planove kada je reč o smanjenu emisije gasova sa efektom staklene bašte. Vožnja elektičnih automobila u velikoj meri utiče na smanjenje zagađenja vazduha, navodi TV Prva.

Prema podacima MUP-a Srbije, u našoj zemlji je registrovano 2.699 elektičnih vozila i 18.000 vozila na hibridni pogon.

U Hrvatskoj ima nešto više od 7.000 električnih vozila, u Sloveniji oko 8.000, u Bosni i Hercegovini 150, dok u Crnoj
Gori registrovano oko 500 vozila na elektični ili hibridni pogon.

Serijska proizvodnja u Kragujevcu od jeseni

Proizvodnja električnih automobila u Srbiji, kada je reč o serijskoj proizvodnji, počinje za dva meseca. Proizvodnja i izvoz električnih automobila u Srbiji neće biti značajna samo na našu auto industriju, već i za evropsku i svetsku.

Kao jednu od mera države za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine, obezbeđeno je 170 miliona dinara za podršku kupovine električnih vozila.

Ali, dok je industrija ekoloških vozila još uvek u razvijanju, najveće nedoumice i brige straraju litijumske baterije za elektične automobile.

Proizvođačima je jasno da budućnost ne pripada fosilnim gorivima i ulažu veliki novac u poboljšanje performansi – pre svega u litijum-jonske baterije koje se ugrađuju u većinu e-automobila.

Najčešća pitanja koja postavljaju vozači:

1. Koliko električni automobil može da pređe sa punom baterijom?
2. Koliko traje punjenje baterije? Da li mogu i kod kuće da punim bateriju?
3. Postoji li garancija za bateriju za elektični automobil?

Odgovori na ova pitanja zavise od proizvođača do proizvođača električnih baterija. U početku su, kako ističu proizvođači, imali velikih problema sa litijumskim baterijama dok nisu poboljšali njihove perfomanse.

Danas, nove baterije mogu trajati i do 10 godina ili 160 hiljada kilometara.

U zavisnosti od načina vožnje sa punom baterijom se može preći različita kilometraža.

NAJKRAĆI DOMET: 135 km
PROSEČAN DOMET: 313 km
NAJDUŽI DOMET: 637 km

Veći deo punjenja električnih vozila se dešava kod kuće. U zavisnosti od kapaciteta baterije vozila, potrebno je od osam do više od 16 sati da se ovim putem napuni baterija.

Bržu alternativu predstavlja sistem javnih stanica za punjenje, one mogu 80 odsto baterije napuniti za samo 30 minuta.

Treba napomenuti da će baterijama tokom  zimskih dana biti potrebno više vremena da se napune, bez obzira koji sistem punjenja da se primenjuje.

Elektropunjači u Srbiji

Instalirano je 8 punjača za električne automobile duža auto-puteva, a u planu je da se instalira još 10. Usluga pinjenja je za sada besplatna.

Iako je na auto-putevima trenutno je postavljeno svega osam punjača za električne automobile, ali je automobilske baterije moguće napuniti i na drugim mestima, među kojima su benzinske pumpe, javne garaže, kao i garaže pojedinih privatnih kompanija i tržnih centara. I usluga punjenja je za sada besplatna.

Pogledajte ceo prilog TV Prva o električnim automobilima povodom srpske premijere Fiata Grande Panda:

Izvor: Prva

Podeli:

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

12 h

Podeli: