Visoki napon 103

16.07.2024.

21:39

Cene električnih automobila se izjednačavaju sa benzincima

Ono što se najavljivalo poslednjih godina, dešava se, ali brže od ranijih procena.

Izvor: Revijahak

Cene električnih automobila se izjednačavaju sa benzincima
Fiat

Podeli:

Naime, cene baterija za električne automobile rapidno padaju, što obara i cene električnih automobila. Faktori koji utiču na pad cena baterija za 51 odsto uključuju pad cena sirovina kao što je litijum, ali i smanjenje tražnje za električnim automobilima.

Rezultat se već oseća u Kini – električni automobili sada imaju cene na nivou benzinskih automobila ili čak niže od njih, a značajna sniženja cena električnih automobila takođe se kreću ka evropskom kontinentu.

Naime, mnogo jeftinijih električnih automobila pojaviće se na tržištu 2025. i 2026. godine.

Globalna tražnja za litijum-jonskim baterijama nedavno je procenjena na oko 950 gigavat sati 2023. godine, dok je globalni proizvodni kapacitet, uglavnom u Kini, dvostruko veći.

Prema predviđanjima analitičara, napori na Zapadu da se razviju kapaciteti proizvodnje baterija koji bi odgovarali onima u Kini, samo će produbiti problem prekomernog kapaciteta.

Ovo je dobra vest za potrošače, prenosi BlumbergNEF, koji računa da će se niže cene odraziti na jeftinije modele električnih automobila, čija je proizvodnja planirana u narednih nekoliko godina.

Iako se uobičajeno smatra da niže cene električnih vozila podstiču tražnju i stoga dovode do oporavka globalnih cena baterija, Blumbergova analiza sugeriše da postoje i drugi faktori koji ukazuju na snižavanje cena još neko vreme.

Najvažnije je, smatraju, činjenica da kineske kompanije i drugi proizvođači nastavljaju da ulažu velika sredstva u istraživanje i razvoj, automatizovanu proizvodnju i nove fabrike.

BlumbergNEF stoga očekuje da će se niske cene zadržati najmanje narednih nekoliko godina kao rezultat.

Podeli:

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni haos: Udari na čak 15 oblasti

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je Rusija jutros u napala 15 oblasti u Ukrajini bespilotnim letelicama, krstarećim raketama i hipersoničnim raketama Kinžal, a da je na meti bila energetska infrastruktura.

10:52

26.8.2024.

1 d

Podeli: