Visoki napon 19

09.07.2024.

8:20

Kako to Kinezi rade?

Nije ni čudo što se kineski električni model MG4 prodaje za skoro 12.000 evra manje nego što Volkswagen traži za ID.3.

Izvor: B92

Kako to Kinezi rade?
MG promo

Podeli:

Nove carine EU na kineska električna vozila koja stižu na Stari kontinent stupile su na snagu u petak, 5. jula. Već smo znali da su različiti proizvođači automobila pogođeni različitim visinama carina, ali sada znamo i zašto, jer kompletan izveštaj Evropske komisije otkriva kakvu tačno pomoć Kina pruža svojoj automobilskoj industriji.

I sve to je u većem obimu nego što ste zamišljali, piše Carscoops.

Zajmovi od državnih banaka, druge vrste finansiranja, grantovi, podsticaji za prodaju, niže cene zemljišta za fabrike i velike subvencije za proizvodnju baterija - sve to stoji u izveštaju Komisije u kojem se detaljno navodi pomoć koju kineska vlada pruža svojim proizvođačima električnih automobila.

Komisija je razvrstala visinu pomoći koju je svaki proizvođač automobila dobio da bi odredila kolika carina će se primeniti.

Geely

Vlasnik i kod nas prisutnog brenda MG, kompanija SAIC je dobila više pomoći od nekih drugih, a EU je utvrdila da su subvencije namenjene tom proizvođaču iznosile 34,4 odsto, prenosi Rojters.

To uključuje 1,38 odsto za kredite od državnih banaka, 8,27 odsto od ostalih izvora finansiranja, 8,56 odsto u grantovima, 2,28 odsto u podsticajima prodaje električnih vozila, 0,67 odsto za snižene cene nekretnine i 13,24 odsto na baterije, koje su vrede mnogo više nego što je SAIC platio za njih.

U sve ovo nisu uračunati niži troškvi proizvodnje koji proizilaze iz činjenice da je proizvodnja automobila locirana pre svega u Kini, a ne u Evropi, gde su plate radnicima znatno veće.

Stoga nije čudno što je MG mogao priuštiti da prodaje električni model MG4 za skoro 13.000 dolara (12.000 evra) manje nego što Volkswagen traži za ID.3.

Takođe je ocenjeno da je SAIC bio manje kooperativan u istrazi Evropske komisije, što je još jedan razlog zašto mu je nametnuta maksimalna carina od 37,6 odsto povrh već postojeće od 10 odsto.

BYD

Procenjeno je da BYD i Geely dobijaju manje pomoći kineske vlade i da su oba proizvođača bila transparentna u razgovorima sa timom Komisije, zbog čega se suočavaju sa carinama od samo 17,4 i 19,9 odsto.

Ali autori izveštaja su primetili da iako BYD, za razliku od SAIC-a, pravi sopstvene baterije, on to radi koristeći materijale poput litijuma koje subvencioniše vlada.

Uprkos razgovorima sa EU u poslednjih nekoliko nedelja, kineska auto-industrija nije uspela da ubedi regulatore da odustanu od svojih planova za dodatne carine.

Ipak, novi sistem carina je samo privremen u prva četiri meseca i obe strane će nastaviti da komuniciraju u narednim nedeljama.

Kina je već upozorila Evropu da će uzvratiti sopstvenim uvoznim carinama ako se situacija ne može rešiti sporazumno.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: