Visoki napon 2

04.07.2024.

14:00

Dok SAD i EU podižu carine, ova zemlja širom otvara vrata kineskim električnim vozilima

Australijsko tržište električnih vozila raste, a Kina želi parče kolača. Mogu li uzeti Tesli krunu?

Izvor: B92

Dok SAD i EU podižu carine, ova zemlja širom otvara vrata kineskim električnim vozilima
MG promo

Podeli:

Kina traži nova tržišta za svoja električna vozila. Nakon što su proizvođači automobila u toj zemlji teško osvajali tržište SAD, sada se suočavaju sa dodatnim carinama koje prete da učine njihovu ponudu nekonkurentnom u Evropi

Međutim, dok je ostatak Zapada "objavio rat" kineskim električnim vozilima, Australija nema takva ograničenja, što ovu zemlju čini glavnom metom za niz novih brendova iz Kine. I iako je Tesla do sada dominirao EV tržištem u toj zemlji-kontinentu, konkurencija već počinje da ga ugrožava.

MG, u vlasništvu SAIC-a, doživeo je uspeh sa modelom  na struju ZS i planira da lansira plug-in hibrid MG3 i EV Cyberster tokom 2024.

U međuvremenu, BYD je takođe lansirao sopstvenu paletu automobila, uključujući Atto 3, Dolphin i Seal, i čak je u januaru uspeo da za nijansu nadmaši Teslu.

U međuvremenu, XPeng, Geely, Changan i Leapmotor planiraju da uđu na australijsko tržište.

Xpeng

Kineska dominacija na tržištu električnih vozila je ojačana njenom kontrolom nad ključnim materijalima za baterije i njenom sposobnošću da proizvodi pristupačna električna vozila.

Kineska vlada je aktivno podržala sektor električnih vozila, što je rezultiralo značajnim smanjenjem troškova električnih vozila u zemlji. Ova pristupačnost čini kineska električna vozila atraktivnim na tržištima gde je cena značajan faktor za potrošače.

Dok su SAD intenzivirali svoje napore da blokiraju kineske proizvođače automobila da uđu na tržište, EU je predložila carine do 38 odsto u zavisnosti od procene visine kineskih vladinih subvencija.

Nasuprot tome, portparol australijske Federalne komore automatske industrije (FCAI) rekao je da treba podržati konkurenciju na tržištu automobila.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: