Visoki napon 11

26.06.2024.

15:00

VW napada Teslu i BYD – ulaže šest milijardi dolara u posrnulog američkog proizvođača

Volkswagen grupa je postigla sporazum sa američkim proizvođačem električnih vozila Rivian o zajedničkom preduzeću za hardver i softver e-vozila.

Izvor: Jutarnji.hr

VW napada Teslu i BYD – ulaže šest milijardi dolara u posrnulog američkog proizvođača
Rivian

Podeli:

Odmah po objavljivanju informacije (po isteku radnog vremena berze) došlo je do povećanja cene akcije Riviana za 50 odsto u produženom trgovanju.

Pored činjenice da izgleda da novo strateško partnerstvo značajno utiče na tržišnu vrednost Riviana, moglo bi doći i do većih promena u odnosu snaga među drugim značajnim proizvođačima e-automobila, piše Jutarnji.

Rivian

Konkurencija je sve jača. I evropski i američki proizvođači su pod pritiskom kineske konkurencije, u situaciji kada je potražnja za e-vozilima splasnula. Da li je Volkswagen, jedan od najpoznatijih svetskih brendova, smislio formulu da se takmiči sa najvećim igračima na tržištu e-vozila kroz partnerstvo sa Rivianom, kao što su Tesla i kineski BYD?

Reč je o finansijski složenom poslu u kome će VW prvo uložiti milijardu dolara u Rivian kroz zapise koji će biti pretvoreni u akcije nakon dobijanja regulatornih odobrenja.

U četvrtom kvartalu, VW će uložiti dodatnih milijardu dolara u zajedničko preduzeće i još jednu milijardu u 2025. i 2026. ako se ostvare ciljevi.

U svakom slučaju, tokom 2026. godine, kako je najavljeno, nemački div obezbediće Rivianu kredit od milijardu dolara.

Ukupna najavljena investicija iznosiće šest milijardi dolara.

Rivian

Poznato je da je Rivian privukao veliku pažnju investitora i kupaca nekonvencionalnim dizajnom svojih automobila, koji zauzvrat deluju robusnije u poređenju sa ostatkom e-konkurencije, ali i da je pod velikim pritiskom da investira u razvoja, tako da trenutno gube oko 40.000 dolara na svakom proizvedenom e-vozilu.

Međutim, za razliku od sličnih kompanija, Rivian je izbegao drastičan pad cena i stečajni postupak (za razliku od, na primer, Fiskera).

U Rivianu su se, naime, grozničavo borili sa rastućim troškovima, rokovima isporuke, pregovorima sa dobavljačima i podizanjem efikasnosti proizvodnih procesa.

Rivian

"Investicija će Rivianu obezbediti sredstva potrebna za razvoj njegovih jeftinijih i manjih R2 SUV-ova, koji bi trebalo da budu lansirani početkom 2026. godine, i planiranog R3 krosovera. Štaviše, partnerstvo će omogućiti Rivianu da smanji operativne troškove povećanjem zaliha, uključujući čipove i komponente... Takođe će pomoći Rivianu, poznatom po svojim vodećim R1S SUV modelu i R1T kamionetu, da dostigne pozitivan priliv novca", rekao je Vitalij Golomb, izvršni partner u Mavka Capitalu, investitoru Riviana.

"Kompanija će licencirati svoju postojeću intelektualnu svojinu JV-u, a R2 će biti prvo vozilo koje će koristiti softver JV-a. Slediće Volkswagen vozila, uključujući marke Audi, Porsche, Lamborghini i Bentley. Svaka takva novčana infuzija je ogromna. Dobivanje podrške Volkswagen grupe svakako jača njihovu priču prema Evropi i prema Aziji na kraju", dodaje on.

Rivian

U ovom trenutku još nije jasno kakvu tačnu ulogu igra investicija u Rivian u široj razvojnoj e-strategiji VW-a, ali je utisak da imaju velika očekivanja ne samo od vlasničke investicije u američku kompaniju, već i od uticaja tog zajedničkog preduzeća na povećanje konkurentnosti ponude VW-a u e-segmentu.

Ostaje da se vidi da li će VW promeniti svoje prethodne planove nakon ulaganja u Rivian.

Volkswagen je ranije ove godine saopštio da se drži planova za lansiranje 25 EV modela u Severnoj Americi za sve brendove grupe do 2030. godine, iako je priznao usporavanje rasta u segmentu e-automobila.

Golomb iz Mavka Capitala rekao je da VW nije jak igrač u segmentu velikih SUV-ova i pikapova u Americi i da nije uspeo da napravi prodor sa svojim ID.4 električnim SUV-om. Ali partnerstvo sa Rivianom daje kompaniji takve mogućnosti, rekao je on.

Volkswagen je u utorak saopštio da će softver Riviana koristiti i marka terenskih električnih vozila nemačkog proizvođača automobila, Scout, koja gradi fabriku u Južnoj Karolini za sklapanje pikap kamioneta i SUV-ova koji bi bili konkurentni Rivianu.

Planirano je da fabrika bude otvorena pred kraj 2026.

Rivian

VW se godinama muči sa razvojem EV. Analitičari kažu da delovi zastarelog sistema dolaze od dobavljača, što komplikuje integraciju svih različitih delova.

Problemi su odložili su rad na važnim novim modelima Porsche e-Macan i Audi Q6 e-tron. Volkswagen je lansirao novu softversku arhitekturu, ali automobili napravljeni pomoću ove tehnologije neće stići na tržište do 2028. godine, objašnjava Rojters.

Ključni utisak je da ubrizgavanjem kapitala u Rivian nemački automobilski gigant pokušava direktno da napadne Teslu, i to na američkom tržištu.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: