Visoki napon 37

25.06.2024.

17:09

Država daje 5.000 evra! Evo kako do subvencije za električni automobli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je govorio o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu, ali i o subvencijama koje građani dobijaju.

Izvor: B92

Država daje 5.000 evra! Evo kako do subvencije za električni automobli
Shutterstock/Hrecheniuk Oleksii

Podeli:

"Proizvodićemo električni automobil u Kragujevcu, što dovodi do novih problema. Za svaki električni auto dobijaće se stimulans", istakao je Vučić.

"Od države ćete dobiti 5.000 evra za svaki električni automobil, još i više ako je domaći automobil", najavio je predsednik.

Država je u svrhe ovih subvencija opredelila 170 miliona dinara, a građani mogu da podnesu zahteve zaključno sa 31. oktobrom.

Za kupovinu vozila odobrena je pomoć države u iznosu od 250 (za mopede) do 5.000 evra (koliko je za teretnjake), a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine.

Građani i pravna lica koji žele da ostvare pravo na subvencionisanu kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, mogu da računaju na podršku od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala, predviđena je podrška u iznosu od 500 evra.

Najveći iznos subvencije dostupan je za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone, u iznosu od 5.000 evra.

Za ovu godinu, za razliku od prethodnih, pripisano je subvencionisanje nabavke isključivo električnih automobila (prošle godine su subvencionisani i hibridi).

Subvenciju mogu da dobiju građani, preduzetnici i kompanije.

Kako do subvencija u šest koraka

Kako navode u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, prvi korak je podnošenje zahteva na adresu ovog ministarstva. Zahtev se podnosi lično na pisarnici, ili poštom, a važno je da naznaka bude "Zahtev za subvencionisanje električnog automobila".

Drugi korak je na Ministarstvu. Kada predate dokumentaciju, njihove službe u drugom koraku formiraju predmet koji ide na komisiju.

Ukoliko je dokumentacija kompletna, pristupa se izradi rešenja o dodeli subvencije, i to je treći korak. Podnosilac će biti pozvan da preuzme rešenje.

U četvrtom koraku, rešenje se predaje prodavcu vozila ili lizing kući.

Peti i šesti korak na sajtu Ministarstva za zaštitu životne sredine odnosi se na dokumentaciju koja vam je neophodna.

U slučaju lizinga je potrebno doneti tri dokumenta:

  • Ugovor o finansijskom lizingu (original)
  • Dokaz o prenosu sredstava (izvod iz banke sa pečatom i pozivom)
  • Potvrda da plaćena suma čini više od 15 odsto vrednosti vozila.
     

Kada kupujete preko auto-kuće, potrebno je dostaviti: 

  • Predračun i avansni račun
  • Dokaz o prenosu sredstava (izvod iz banke sa potpisom i pečatom)
  • Ugovor o kupoprodaji vozila

Podeli:

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: